maandag 26 december 2016

Dode hoek van Ingrid Mulder

Over de schrijfster: Ingrid Mulder (Valthermond, 1971) is een Nederlandse auteur en tekstschrijver. Al vanaf haar vroegste jeugd schreef ze verhalen. Na haar studie rechten kwam ze in verschillende banen terecht bij het Openbaar Ministerie, waar ze met politiewerk te maken kreeg. Hoewel ze als jurist vervolgens op een ander rechtsgebied werkzaam werd, bleef het strafrecht haar altijd boeien. In 2007 startte ze haar eigen tekstbureau ‘Woordenwisseling’.
Achterflap: Jason Duijvekater heeft altijd gedacht dat zijn tweelingzus is vermoord omdat ze op een ongelukkig moment op de verkeerde plaats was. Dan vindt hij jaren later een chantagebrief, die haar moord in een heel ander daglicht plaatst. 
Rechercheur Karsten Witteveen onderzoekt de moord op een jonge vrouw. Als haar vriendje een dag na haar begrafenis dood wordt gevonden zoekt het team naar een verband tussen de twee moorden. Welke rol speelt het ongeluk waarvan ze allebei jaren eerder getuige waren? En waarom duikt Jason Duijvekater steeds weer op bij zijn oud-schoolgenoten?
Mijn mening: Nooit eerder is er een boek van Ingrid Mulder op mijn pad gekomen, dat maakte mij toch wel reuze nieuwsgierig toen ik ontdekte dat ze al wel meerdere spannende boeken op haar naam heeft staan. Dode hoek is een boek dat makkelijk wegleest, het wordt geschreven vanuit twee verschillende hoofdpersonen. De helft van het verhaal is geschreven vanuit Jason die zelf na het vinden van een smoelenboek op jacht gaat naar het ware verhaal achter de moord op zijn zusje Kylie. Kylie leidde een wat onstuimig leven over wie al snel gedacht werd dat zij gewoon op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was, eigenlijk een oordeel wat niet gebaseerd is op feiten maar op haar leefstijl. Waarom heeft zij bepaalde personen in haar smoelenboek omcirkeld is de vraag? De andere helft is geschreven vanuit rechercheur Karsten Witteveen die twee recente moorden probeert op te lossen. Karsten is snel geneigd te denken dat Jason wat op zijn kerfstok heeft, wederom een vooroordeel wat niet reëel is. Deze twee hoofdlijnen worden naar het plot toe keurig in elkaar verweven.
Ik had wel even wat moeite met de vele nieuwe namen die steeds aan het verhaal toe gevoegd werden, allemaal oud-leerlingen die blijkbaar iets van een ongeluk weten wat tien jaar geleden is gebeurd. Dode hoek is voor mij een heerlijk tussendoor boek, het is (ont)spanning en niet te dik.
Na het lezen van Dode hoek wordt weer duidelijk dat de ware toedracht van een ongeluk altijd naar boven komt, je kunt beter eerlijk zijn want leven met een leugen gaat niemand in zijn koude kleren zitten. Mensen gaan steeds verder om zelf vrijuit te gaan, maar vroeg of laat val je toch door de mand, dat blijkt wel weer.
Spanning 3
Plot 3
Originaliteit 3
Psychologie 3
Schrijfstijl 3
Dode hoek is voor mij 3 sterren waard!

Bianca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten