donderdag 31 maart 2016

De onbeminde vrouw - Nele Neuhaus

Een vrij eenvoudige cover, een beetje nietszeggend. Een donkere hemel met heel veel sterren en een wit huis of kerkje. Geen idee wat het met het verhaal te maken heeft. De achterflap klinkt goed, een hoofdofficier die zichzelf doodschiet en een jonge vrouw onderaan een uitkijktoren. Ik ben benieuwd.

Nele Neuhaus is een zeer bekende en geroemde Duitse schrijfster. In Nederland zijn al vijf thrillers van haar verschenen en een aantal kinderboeken. Haar echte naam is Cornelia Löwenberg. De eerste twee boeken die ze geschreven heeft, heeft ze in eigen beheer uitgegeven vanuit haar garage. Tegenwoordig heeft ze meer dan drieënhalf miljoen verkochte exemplaren van de boeken. In Nederland brak zij door met het boek Sneeuwwitje moet sterven, waarmee zij gelijk hoge ogen gooide. In haar boeken is een rol weggelegd voor Pia Kirchhoff en Olivier von Bodenstein. De onbeminde vrouw is het eerste deel met Pia Kirchhoff en Olivier von Bodenstein in de hoofdrol en is dit jaar pas verschenen, terwijl de overige delen wel al zijn uitgegeven.

In De onbeminde vrouw maken we kennis met Pia Kirchoff en Olivier von Bodenstein. Pia ligt net in scheiding en heeft een klein boerderijtje gekocht waar ze woont met haar paardjes en hond. Olivier moet voor een korte tijd afscheid nemen van zijn vrouw Cosima, zij gaat voor een filmproject naar het buitenland. Pia werkt sinds kort bij de politie, ze is bij hoofdinspecteur von Bodenstein in het team geplaatst. In haar eerste weekenddienst krijgt ze een telefoontje over een lijk dat is gevonden in een boomgaard. Het blijkt om de Frankfurtse hoofdofficier van justitie te gaan. Hij heeft zichzelf door het hoofd geschoten. Von Bodenstein wordt erbij gehaald en terwijl ze bezig zijn met het vooronderzoek bij deze doding, krijgen ze het bericht dat er nog een dode is gevonden. Het betreft hier een jonge vrouw, Isabel Kerstner genaamd. Pia en Olivier gaan op onderzoek uit en stuiten op louche zaakjes.

De onbeminde vrouw is het eerste deel dat Neuhaus heeft geschreven over Kirchoff en Bodenstein. De personages worden goed geïntroduceerd en duidelijk beschreven. In het begin is het af en toe verwarrend met de hoeveelheid aan personages. Ondanks dat er vrij veel personages worden ingevoerd, is het redelijk goed bij te houden wie wie is. Wat ik wel heel opmerkelijk vond, was dat een van de personages die niet in de crimescene hoort, mee wordt genomen naar een PD en informatie krijgt over het onderzoek. Beetje ongeloofwaardig lijkt mij.
Na introductie van Kirchoff en Von Bodenstein start het verhaal goed met de vondst van de twee lijken. Daarna zakt het verhaal helaas wat in, er wordt teveel en te uitvoerig uitleg gegeven over het onderzoek. Kirchoff en Von Bodenstein worden wel erg vaak op het verkeerde spoor gezet, waardoor de spanning wat wegzakte. Naar het einde toe neemt de spanning weer toe en wordt het verhaal mooi afgerond.
Neuhaus heeft een prettige en vlotte schrijfstijl, al vond ik de hoofdstukken soms wel erg lang. Hierdoor las het minder vlot dan gewenst. Persoonlijk betwijfel ik of de keuze om dit debuut nu, na vijf eerdere boeken, uit te brengen de juiste is geweest. Ik neem aan dat de schrijfstijl en de opbouw van verhaal/spanning in de latere boeken steeds is verbeterd. Voor de echte fans zou dit boek daarom best eens tegen kunnen vallen. Eerder uitgegeven boeken had ik nog niet gelezen, dus voor mij kan het alleen maar meevallen bij een volgend boek.

Over het algemeen een aardig boek, enigszins spannend, maar op sommige punten een beetje ongeloofwaardig. Omdat haar boeken zo geroemd worden ben ik wel heel benieuwd naar de latere boeken van Neuhaus.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

De onbeminde vrouw van Neuhaus krijgt hiermee 3,5 ster.
Amanda
Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten