vrijdag 12 februari 2016

Enkele reis - Marelle Boersma

HET DEFINITIEVE VERTREK VAN SUUS NAAR PORTUGAL HEEFT FATALE GEVOLGEN……….
Suus vertrekt tegen de zin van haar vriend, Niels, in samen met haar dochtertje Sterre en haar zus Anouk naar Portugal. Suus heeft daar een boerderij gekocht en laat alles achter zich om van de rust en haar dochtertje te genieten. Anouk gaat mee om de rust te hebben om eindelijk haar bestseller te schrijven. Haar vrienden, het stel Camille en Aart en haar vriendin Juul komen om haar te helpen verhuizen.
Suus heeft haar buurman, de aantrekkelijke Carlito al ontmoet en er is een speciale spanning tussen hen. Wanneer ze hem op een dag ontmoet boven op de berg bij het huisje wat ze klaar heeft gemaakt voor haar zusje, duiken ze samen het nog onopgemaakte bed in.
Na een drukke dag zitten de vrienden om het kampvuur, terwijl Sterre in haar nieuwe kamertje ligt te slapen. Nadat iedereen naar bed gaat, komt Suus er achter dat Sterre is verdwenen.
Dit is het begin van een nachtmerrie, in een onbekend land met een taal die Suus nog niet helemaal meester is.

Mijn mening
Dit boek ging ik lezen toen ik voor een korte vakantie in Portugal was. Ik had al gelezen dat Marelle dit boek schreef met in haar achterhoofd de verdwijning van Maddie McCann, het Engelse meisje dat verdween en nooit gevonden is.
Voor mij was het boek heerlijk om te lezen, want ik kon me er helemaal in vinden. De brug over de rivier en het beeld aan de andere kant van de brug in Lissabon hebben we opgezocht en dan voel je je nog meer met een verhaal verbonden. Omdat het verhaal over het dochtertje Sterre gaat en onze jongste dochter ook Sterre heet, ben je nog meer met het boek verbonden.
Wanneer je aan het zoeken bent en geen enkel aanknopingspunt vindt, kan ik me voorstellen dat je iedereen gaat wantrouwen. Zelfs je dierbaarste vrienden ga je de schuld geven. Wie kun je nog vertrouwen? Het enige aanknopingspunt was de sigarettenrook die Suus dacht te hebben geroken toen ze Sterre buiten ging zoeken.

Het enige wat ik jammer vond was het tweede verhaal dat verteld werd over nog een verdwijning, ik vond uiteindelijk dat dat niet veel meer extra waarde aan het verhaal gaf. Het was een ander soort verdwijning als die van Sterre, een op zichzelf staand verhaal. De terugblikken van Suus in haar verleden vond ik spannend en daarin werd duidelijk waar Anouk haar spraakgebrek aan had over gehouden.
De schrijfstijl van Marelle is heerlijk om te lezen, het zijn makkelijke niet te lange zinnen met fijne woordkeuzes.
Het plot had ik toch niet helemaal zien aan komen, ik had een vermoeden, maar dat het zover zou gaan, nee dat niet.
Ik vond het niet echt heel erg spannend, alleen op het laatste moment kwam er spanning in het verhaal, maar eigenlijk heb ik dat in dit boek niet echt gemist.

Mijn beoordeling:
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 5
Plot: 4
Spanning: 3
Psychologie 5

Vier sterren voor Enkele reis

Caroline Kuiper


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten