dinsdag 15 december 2015

Monique Hendriks: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou? Waarom wel/niet?
Dit jaar was een heel bijzonder jaar voor mij omdat mijn thriller "Heavy Metal Chick" verscheen. Het werd extra mooi omdat ik hele positieve recensies kreeg, zowel van recensenten uit de rockscène als van beoordelaars van thrillers. Ook jullie oordeelden dat mijn personages goed uit de verf kwamen, mijn schrijfstijl prettig was en ik de spanning goed opvoerde met steeds nieuwe wendingen en een verrassende ontknoping. Daarna verscheen de recensie van NBD Biblion, waarin onder andere stond: "Het verhaal houdt je in haar klauwen van begin tot eind." Biblion vond het een absolute aanrader voor liefhebbers van het thrillergenre en dat zorgde ervoor dat
bibliotheken het massaal aankochten. Mijn boek is uitgegeven in eigen beheer en gewoonlijk komen dergelijke boeken niet door de strenge Biblion-selectie of wordt er slechts een tiental exemplaren aangekocht. Van uitgeefplatform Bookaholics, kreeg ik te horen dat de grote bestelling die Biblion deed maar zelden voorkomt bij uitgaven in eigen beheer. Ik vind het natuurlijk ontzettend fijn dat mijn thrillerdebuut zo goed ontvangen is. Ook de reacties van lezers zijn hartstikke leuk. 2015 kan voor mij niet meer stuk!   
    
Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken?
Ik lees graag over ridders, Katharen, geheime genootschappen en conspiracy-theorieën. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik dit jaar mee werd gezogen door "Het verloren Labyrint" van Kate Mosse en boeken las zoals "Geheimen van de Code" van Dan Burnstein. Binnenkort begin ik in "Regeren vanuit het duister" van Jim Marss. Ik verslind bergen van dit soort boeken. Daarnaast lees ik ook thrillers en drama's. Gemiddeld lees ik iedere twee weken een boek uit, maar soms leg ik boeken even weg, begin ik in iets anders, om vervolgens te ontdekken dat er drie geopende exemplaren naast mijn bed liggen te wachten.
Welke boeken sprongen er boven uit voor jou? Waarom deze?
Ik houd ervan te struinen tussen de tweedehandsboeken en koop dan altijd zo'n berg dat ik steeds maandenlang vooruit kan, vandaar dat ik de laatste trends absoluut niet volg. Dit jaar las ik "Tegenlicht" van Esther Verhoef. Ik vind haar schrijfstijl erg prettig en vind dat ze een goede rode draad in haar verhalen aanbrengt. Ik kan wel
zeggen dat ik een echte Verhoef-fan ben en ik vond het fijn dat Tegenlicht een dikke pil was. Ik las later dat het voor een deel gebaseerd is op haar eigen ervaringen en dat gaf het geheel nog meer diepgang. Het was een boek dat nadien nog even bleef "hangen" en dat vind ik altijd wel prettig, want dat betekent dat een schrijfster je geraakt heeft. Momenteel lees ik "Lieve Mama". Dat is weer een echte spannende thriller van haar hand, ik ben halverwege en razend benieuwd hoe dat verhaal afloopt.
Van de thrillers die ik dit jaar las, vond ik "De Reünie" (editie van 2006) van Simone van der Vlugt er ook bovenuit springen. Heerlijk dat dit verhaal inmiddels verfilmd is. Het verhaal was beklemmend, de opbouw subtiel en ik vind dat ze het hoofdpersonage goed heeft uitgewerkt.

Welk boek vond je eventueel tegenvallen en waarom?
Ik las dit jaar de pocket "Onbegrepen" van Karin Slaughter. De kaft zag er veelbelovend uit, maar het verhaal viel me wat tegen en ik vond het boek niet zo spannend. Voor mij maakt het echter niet zo veel uit om een minder spannend boek te lezen, omdat het me wijst op punten waar ik dan zelf weer extra goed op kan letten met betrekking tot mijn eigen verhalen.
Wat kunnen wij van jou en de uitgeverij in 2016 verwachten?
Momenteel zijn er twee verschillende manuscripten "bijna" af. Een thriller en een psychologische thriller... Welk manuscript als eerste zal transformeren tot een boek en via welke weg, zal de tijd leren.
Ontwikkelingen op dit vlak zijn te volgen via mijn website: www.moniquehendriks.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten