zaterdag 12 december 2015

Carina van Leeuwen: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder boekenjaar voor jou?

2015 was zeker een bijzonder jaar voor mij op boekengebied. Mijn tweede boek Koud Spoor kwam uit en ik heb het druk gehad met een kleine ‘tournee’ door heel Nederland om de masterclass ‘Hoe pleeg je de perfecte moord’ te presenteren. Dat deed ik in boekhandels, bibliotheken en onlangs zelfs op de TU in Eindhoven, en was een succes en voor mij erg leuk om te doen. Ik kan daarbij over mijn vak als forensisch rechercheur vertellen door de mensen mee te nemen in een fictieve (dat dan weer wel) moord en ze zo een idee te geven van forensisch onderzoek. 

Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken? Welke vond je goed en welke viel tegen?
Veel tijd om zelf te lezen had ik daardoor niet. Wat ik op thrillergebied oa wel heb gelezen is Lieve Meisjes van Karen Slaughter (met wie ik samen mocht signeren bij Scheltema in Amsterdam deze zomer). Heel eerlijk; ik heb de stukken overgeslagen waar je leest hoe een vrouw wordt mishandeld. Daar kan ik slecht tegen en het blijft mij een raadsel dat mensen dat prettig vinden, zulke passages in een boek. Maar buiten die fragmenten, heb ik er wel van genoten, geweldige schrijfster! Het meisje in de trein; helemaal goed. Ik las het terwijl ik zelf reisde per trein, dan kijk je toch ineens anders naar al die huizen waar je langs raast.
Het vierde deel van Millennium, ‘ Wat ons niet zal doden’ geschreven door David Lagercrantz als opvolger voor de drie fantastische delen van Stieg Larsson. Die hadden ze wat mij betreft nooit uit moeten brengen. Wat een ellenlang geneuzel en een eindeloze reeks personages die niet worden uitgewerkt. In gedachte zag ik mijn redacteur hele stukken schrappen. Maar dat is ook maar weer het mooie van boeken (zoals zoveel in het leven) smaken verschillen, zodoende is er voor elk wat wils. Verder een aantal, dat in andere categorie valt, zoals Griet op de Beek; Kom hier dat ik u kus. Prachtig geschreven en het is alsof je bij de gebeurtenissen aanwezig bent.
Wat kunnen wij van je verwachten in 2016?
2016 wordt ook weer een mooi boekenjaar voor mij. Nachtvlinder, het derde deel uit de serie Unit Plaats Delict verschijnt op 3 mei 2016. Dat betekent dat mijn tijdsindeling momenteel vooral in het teken staan van het afschrijven van Nachtvlinder. Er zijn nog heel wat verhaallijnen uit te werken, dus maar weer aan de slag…!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten