zaterdag 3 oktober 2015

Stem! - Marlen Beek - Visser

Marlen Beek-Visser is auteur van boeken en korte verhalen. Haar debuut-thriller Stem! verscheen op 10 april 2015. De ondertitel 'Als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt' verraadt het actuele karakter van haar boek, dat niet alleen thrillerlezers aanspreekt, maar ook liefhebbers van talentenjachten op televisie. (Bron: www.marlenbeekvisser.nl )

De cover: knallend rood, een microfoon, het vormt een mooi geheel met de titel, alles duidend op een talentenjacht.

Op naar de achterflap:

Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd.
Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te krijgen, om écht gezien te worden.
Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem! (een programma á la The Voice). Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna, één van de juryleden van het programma.
Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de audities van Stem! ? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt?

Mijn mening:
Door het pakkende, spannende proloog rol je maar wat graag verder het verhaal in. Het verhaal dat wordt verteld vanuit Trudy en Senna. Twee zeer verschillende dames en grotere tegenpolen dan deze twee kan ik me haast niet voorstellen.
Het verhaal begint onderhoudend. De schrijfstijl is bijzonder fijn, de hoofdstukken kort, een introductie in de roerige levens van de personages waar de spanning niet direkt vanaf druipt maar waar elk hoofdstuk weer zo weet te eindigen dat je graag verder wil lezen.
Senna, een BN’er met alle poespas en relationele verwikkelingen vandien. En dan Trudy. Wat is ze op briljante wijze neergezet en uitgewerkt. De hoofdstukken met betrekking tot Trudy spelen zich tevens af in de verleden tijd. Langzaam maar zeker ga je steeds beter snappen waarom Trudy is wie ze is. Complex, gevaarlijk maar ze weet je hart te stelen. Het mooie is dat je verstand weet: ‘Dit kan écht niet’ en dat je gevoel neigt te zeggen: ‘Ach Trudy ik snap het wel!’ Zelfs wanneer het een dode betreft.
Ook alle personages die bij Trudy en Senna horen zijn voldoende uitgewerkt en passen perfect in het verhaal. Wanneer het verhaal verder vordert zijn er ineens goede wendingen, de spanning loopt op en op en wat een plot!
Geweldig hoe alles op voor mij toch compleet onverwachte wijze in elkaar valt.

Conclusie:
Een origineel boek met vaart, humor, diepgang in karakters, uiteindelijk spanning en een prachtig plot. Ik heb er echt uren leesplezier aan beleefd.

4 sterren

Karin Meinen

1 opmerking: