vrijdag 9 oktober 2015

Dood de Vader - Sandrone Dazieri (duorecensie)

SANDRONE DAZIERI (1964) is geboren in Cremona, Italië. Dazieri liet zijn carrière als kok achter zich om zich volledig op het schrijven te richten. Voordat hij doorbrak als thrillerschrijver werkte hij als journalist, redacteur en scenarioschrijver. Dood de Vader wordt in vele landen uitgegeven en ook de filmrechten zijn inmiddels verkocht. (Bron: www.xanderuitgevers.nl)

Dood de Vader is de eerste thriller van Dazieri die in het Nederlands verschijnt.

Karin: De cover laat een man en een vrouw zien die een beladen sfeer uitstralen. Als lezer is mijn plaatje van de hoofdpersonen anders maar de kleurkeuze en de spannende letters vind ik mooi.

Corina: Prachtig! Ik hou er van! De man die met z'n rug naar je toe staat. Dat klopt ook wel met hoe Dante in het boek wordt beschreven. Mysterieus, zwart/wit. Ja in de winkel zou mijn oog er gelijk opvallen.

Op naar de achterflap:
In de buitenwijken van Rome verdwijnt een kind en wordt zijn moeder dood gevonden. Colomba, een vastberaden, atletische, knappe, maar getraumatiseerde politieagente staat onder grote druk de ontvoering op te lossen. Colomba wordt bijgestaan door Dante, hoogbegaafd en briljant – een expert in het peilen en doorgronden van menselijke gedrag
De zaak blijkt ingewikkelder dan gedacht. Het gaat niet om een enkele crimineel , maar de misdaad is verweven met een organisatie die zich bezighoudt met het manipuleren van menselijk gedrag. Is Dante wel wie hij lijkt te zijn?

Onze meningen:
Karin: Colomba en Dante. Ze houden je het gehele boek in je greep. Dante, ‘de man van de silo’s’, als kind zijnde ontvoerd door De Vader. Na een periode van elf jaar weet hij te ontsnappen uit de silo van een boerderij waarin hij gevangen werd gehouden.
De dader pleegde zelfmoord maar Dante is ervan overtuigd dat de werkelijke dader, De Vader, nog steeds rondloopt.

Corina: Colombo en Dante zijn uitermate goed neergezet. Ze kruipen onder je huid en je voelt met ze mee. Ik persoonlijk meer met Dante dan met Colomba, maar dat is ieder voor zich natuurlijk. Heel knap gedaan en vooral het claustrofobische probleem van Dante vind ik kei goed beschreven. Ook Rovere en zijn 'relatie' met Colomba is mooi beschreven.

Karin: Dante: adviseur bij rechtszaken, een emotioneel beschadigde man, hoogbegaafd en een karakter met al zijn eigenaardigheden die je aandacht op scherp weet te houden.
Colomba: een mooie stoere politieagente. Op non-actief en herstellende van ‘De Ramp’. Schuldgevoel drukt zwaar op haar schouders. Integer, direkt, je sluit haar al snel in je hart.
Wanneer er een jongetje vermist wordt, de moeder onthoofd blijkt te zijn en de vader als verdachte opgepakt is worden Colomba en Dante samen gebracht om op verzoek van Rovere, hoofd recherche, de zaak nader te onderzoeken.

Corina: Het duurde wel even voor ik echt helemaal in het verhaal zat, dat kwam mede door twee cursief geschreven gedeeltes waar ik echt niet van begreep wat ze nu in het boek deden. Maar doordat het onderzoek en de onderlinge verhoudingen tussen Colomba, Dante en Rovere mooi worden verteld en het sceptische tussen Colomba en Dante super wordt verwoord, zit ik er na een kwart boek helemaal in.

Karin: Maak je klaar voor een rit in een achtbaan. Van een opbouw in spanning is eigenlijk geen sprake. Van het begin tot het eind houdt het verhaal je in zijn greep. De eerst sceptische Colomba en Dante, door velen tegengewerkt, groeien op geloofwaardige wijze naar elkaar toe in hun onderzoek. Er zijn vele wendingen die je niet aan ziet komen. Er komen vele personages om de hoek kijken, soms over the top maar het zit erg goed in elkaar uiteindelijk.

Corina: Hoe mooi om te ‘zien’ hoe Colomba langzaam wordt overtuigd door Dante, maar ze op alle vlakken worden tegengewerkt. "De Vader" blijft heel lang een onduidelijk personage en je gaat als lezer twijfelen aan zijn bestaan, maar steeds vaker komen er kleine dingen naar boven waardoor je denkt, ‘dus toch!’. De wendingen zijn niet van de lucht en langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar en begrijp je ook de cursief geschreven gedeeltes. Het is soms misschien wat vergezocht, maar toch is dat niet storend.
Wat ik mooi vond, was hoe er ook in het politie-orgaan blijkbaar veel machtsspelletjes gespeeld worden. Dat wordt duidelijk en goed neergezet. De reden waarom Rovere Dante en Colomba ‘uitzoekt’ voor zijn onofficiële onderzoek is mooi bedacht, al kom je pas laat in het boek achter de reden.

Karin: Het is een verhaal vol intriges, met actie, spanning, vriendschap en ook de liefhebber van gruwel komt hier aan zijn trekken. Het plot is verrassend. Het einde bracht een brede glimlach op mijn gezicht, het geeft ruimte voor eigen invulling maar is op zichzelf ook duidelijk genoeg. Geweldig.

Corina: Hoe alle personages bij elkaar komen is meesterlijk gedaan. Ik had vele daders in mijn hoofd, maar de uiteindelijke ‘hoofd’dader had ik echt niet zien aankomen. Jammer dat er niet echt duidelijk wordt wat en waarom hij doet/deed wat hij doet/deed. Het wordt miniem wel verteld, maar dat had van mij wat meer gemogen, maar wie weet ik in het vervolg? Geen idee of dat er komt. Ik dacht een afgerond verhaal te lezen en dan lees je de laatste 10 zinnen en KABOEM! Holy moly, waar komt dat vandaan? Zo niet verwacht, was er gewoon een dag ‘boos’ van. Geniaal !!!!

Karin: Dazieri, koning van de Italiaanse thriller, het verbaast me dat er nog niet eerder boeken in het Nederlands zijn verschenen. Wat mij betreft een aanrader! 4,5 ster

Corina: orginaliteit 5, schrijfstijl 4, leesplezier 5, spanning 4, plot 4    4,5 ster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten