donderdag 24 september 2015

Vermoorde onschuld - Jo Claes

Juul en Moon lazen allebei de nieuwe van Jo Claes, 'Vermoorde onschuld'. Zoals vaak blijkt, verschillen de meningen van de bendeleden best wel; is dat bij deze ook zo? Lees je mee wat Juul en Moon vonden van 'Vermoorde Onschuld'?

Het verhaal:

'Geen mens had hem gezien. Alleen het beeld op het nachtkastje was getuige geweest van wat hij had gedaan.'

De Leuvense hoofdinspecteur Thomas Berg krijgt een moeilijke zaak onder ogen. Op veertien dagen tijd worden twee vrouwen uit Leuven om het leven gebracht. Telkens in een hotelkamer in het buitenland. Ogenschijnlijk hebben die twee moorden niets met elkaar te maken, Behalve dat zij één ding gemeenschappelijk hebben: Lukas Lebowski, de thrillerschrijver. Al gauw wijzen alle sporen in de richting van de schrijver zelf. Thomas Berg raakt verstrikt in alle affaires en verwikkelingen rondom de schrijver en gaan alle radartjes bij Thomas draaien, want hoe pak je iemand die de meest gruwelijke dingen in zijn boeken verzint?
En is Lebowski wel de dader of probeert iemand de schuld in zijn schoenen te schuiven?

De cover:

Juul: Een beeld van een gesluierd figuur met een masker in de hand en andere hand voor de ogen. Het beeld intrigeert. Het zegt veel, maar ook weer niks.
Zoals ook bij 'Mythe van Methusalem' (het andere boek dat ik van Jo Claes las) speelt dit specifieke standbeeld een cruciale rol in de ontknoping van het verhaal.
Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel.

Moon: Na 'Mythe van Methusalem' te hebben gelezen van Jo Claes, mag ik nu beginnen in 'Vermoorde onschuld'. Op de cover prijkt een luguber beeld waar je eigenlijk al de kriebels van krijgt. Het beeld staat in een duistere omgeving, het geeft mij al een heel naar gevoel. Echt een cover die bij een thriller hoort. En als je het verhaal leest snap je de afbeelding ook, het past prima in context met het verhaal.

De mening van de bendeleden:

Moon: Hoe leuk is het dat de schrijver in het verhaal genomineerd is voor de Gouden Strop, net als Jo Claes zelf, alleen hij won hem en Lebowski zit er net naast. Heel grappig dat Jo Claes dit heeft meegenomen en heel herkenbaar, omdat ik er getuige van was dat hij de prijs in ontvangst nam voor 'Mythe van Methusalem'.
Zodra je de eerste bladzijde leest van 'Vermoorde Onschuld', zit je weer gelijk midden in een verhaal, midden in het leven van Thomas Berg. Maar ook midden in de spanning en daar houd ik van: gelijk gepakt worden door het verhaal. Geen verhaal met allemaal wegen die naar de spanning toe werken. Hierdoor wil je gelijk doorlezen en ben je blij met elk gestolen momentje dat je in het boek kan duiken.
Het verhaal is zo opgebouwd dat het spannend blijft tot het einde, je blijft in je hoofd daders aanwijzen waarna Thomas Berg al je ideeën weer teniet doet door bewijs te achterhalen. Ik zat er verschillende malen naast.
De personages van dit boek gaan je steeds meer aanstaan. Thomas Berg is zo fijn beschreven dat je het idee hebt dat je naast hem loopt in het onderzoek en deel bent van zijn team.
Het plot, mmm, daar zeg ik niet veel over maar tot de laatste bladzijde gingen mijn gedachten nog alle kanten op, want ook al was de dader gepakt, nog had ik zoiets van “Zou het toch niet..?”
Al met al heeft Jo Claes met 'Vermoorde onschuld' een heerlijk boek neergezet, met een verwijzing naar het schrijvers vak en de gouden strop. Ik heb er echt heel erg van genoten, en dit is nu mijn tweede boek van de schrijver Jo Claes maar zeker niet de laatste, de schrijfstijl is zo fijn, het neemt je mee in de Leuvense wereld. En laat je ook nog leren.

Juul: De hoofdpersoon, naast inspecteur Thomas Berg, is een schrijver: Lukas Lebowski. Hij is genomineerd voor de Gouden Strop 2013. Hij wint niet. De winnaar is Michael Hoop met Nacht in Londen...Hmmm, dat komt me toch verdacht bekend voor (staat zelfs in de ´goede vorm` in de boekenkast). Ik vind dat leuke humor, die een vette glimlach op mijn gezicht toverde.
In het onderzoek lopen feit en fictie voortdurend door elkaar, logisch omdat de hoofdpersoon ook schrijver is. Jo Claes doet dit op een hele slimme manier waardoor je als lezer ook regelmatig op het verkeerde been wordt gezet.

Ik heb tijdens het lezen heel lang een verdachte op het oog gehad, en dat was dan niet de voor de hand liggende verdachte. Door die verdenkingen las ik uiteraard ook met een soort tunnelvisie. En dat is denk ik ook precies wat Jo Claes duidelijk probeert te maken. Dat alles gekleurd wordt door eigen ervaringen, gedachten etc.
Of mijn verdachte de goede was? Dat laat ik in het midden, ik wil niets verklappen.
Het is onvoorstelbaar dat de boeken van deze schrijver nu pas gelezen gaan worden, door het winnen van de Gouden Strop. Ook ik ben ze nu pas gaan lezen. En wat een heerlijke ontdekking! Ik zou ze echt bij iedereen willen aanraden.
Nu hopen dat al zijn boeken, en die van andere goede Vlaamse schrijvers, beter verkrijgbaar worden in Nederland, want dat zou heel terecht zijn!

Tja, zoals je hebt kunnen lezen waren Juul en Moon het aardig eens, Jo Claes heeft er twee fans bij.

4 sterren voor 'Vermoorde Onschuld'





Geen opmerkingen:

Een reactie posten