dinsdag 22 september 2015

En weer een verkiezing van welke thriller is de beste

De volledige redactie van een boekensite heeft in zijn of hun almachtige wijsheid zes Nederlandse thrillers en zes buitenlandse thrillers verkozen tot kanshebbers voor een thrillerprijs van de boekensite zelf. Titels die de afgelopen maanden in het oog sprongen door een uitzonderlijk goede ontvangst, positieve lezersreacties, verkoopsucces, recensies in de media en een mix van deze factoren.

Wie zijn die ontzettende bofferds die kans maken op?


Nederlandse thrillers:

Doodskopvlinder van Corine Hartman en Thomas Ross

Lieve mama van Esther Verhoef
Verbroken van Linda Jansma
De vrouw in de spiegel van Kim Moelands
In mijn bloed van Milou van der Will
Ijskoud van Corine Hartman

Deze zes boeken hadden dus een uitzonderlijk goede ontvangst. Opvallend aan enkele titels of beter gezegd de meesten is dat ze niet hoog in de CPNB verkooplijst zijn gekomen. Met andere woorden: de boeken hebben niet uitzonderlijk goed verkocht. Zeker twee van de zes kwamen er zelfs helemaal niet in voor. Voor een publieksprijs uitzonderlijk opvallend. Een publiekslieveling zou toch ook goed moeten verkopen lijkt mij. Maar zoals er al staat: het is een mix van de genoemde factoren. En het kan: een goede ontvangst van het boek en dan toch slecht verkopen. Het publiek kan laaiend enthousiast staan springen bij uitkomst maar er geen geld aan willen uitgeven. Schijnbaar...


Maar welke buitenlandse boeken zijn ook goed ontvangen, hadden positieve lezersreacties en verkochten goed?


Het meisje in de trein van Paula Hawkins

Ik reis alleen van Samuel Bjork
Karin Slaughter met Mooie meisjes
Passagier 23 van Fitzek
De grenzeloze van Jussi Adler Olsen
Erfschuld van Arnaldur Indridason

Hier zijn de verkoopcijfers duidelijk wel bekeken en de boeken wat objectiever gekozen. Het meisje in de trein verkoopt nog steeds heel erg goed. Veel tegenstanders die het boek niet helemaal lijken te begrijpen of ronduit saai vinden. Maar ook natuurlijk vele voorstanders. Het boek werd door VN verkozen tot thriller van het jaar. Nu zitten bij VN echte experts. Maar ja wat zijn experts? 


"De status van expert kun je bereiken wanneer anderen erkennen dat jij een expert bent. Dus ondanks dat je overtuigt bent van jouw expertise heb je wel de bevestiging nodig van klanten, collega’s, de organisatie of zelfs concurrenten. Anders ben je zeer kundig in je eentje, maar wordt je niet gevraagd om jouw expertise te delen en dat levert zo weinig op!" 

Quote uit het ondernemersadviesboek.

Al leveren de VN nominaties altijd discussie op; de prijs wordt wel uiterst serieus genomen. Een deskundige jury beoordeelt en kiest. 
Wat zou het toch een leuk iets zijn als er in Nederland een echte publieksprijs zou komen. Deze awards van een boekencommunity kunnen we met recht geen echte publieksprijs noemen. Een halve dan. Eerst kiest een redactie zes boeken en dan mag het publiek stemmen, maar ja zo gaat het bij de NS ook en houdt je veel in eigen hand. Een echte publieksprijs zou toch zijn als je uit alle uitgekomen boeken in een jaar mag kiezen en dat uit alle stemmen de tien of vijf meest gekozen boeken op een lijst komen. Ja je mag zelf een boek aandragen...huhhuh. Bij de NS stemmen trouwens zo enorm veel mensen dat elke verdere vergelijking met deze awards onzin is.

Pluspunt bij de NS publieksprijs is trouwens dat iedereen gewoon mag stemmen, zonder ergens verplicht lid van te moeten worden. Bij deze leescommunity moet je je aanmelden en tel je mee in de cijfers naar de adverteerders. Niet iedereen wil overal zomaar geregistreerd staan. Je weet namelijk nooit wat er met al je privégegevens gebeurt als je die waar dan ook zomaar achterlaat. Dus dat deel van het publiek haakt ook al af.
Ach, het is geen Gouden strop of Diamanten Kogel dus ...

3 opmerkingen:

  1. Het is toch allang bekend dat Hebban helemaal niet zo onpartijdig is? Wanneer je personeel betaald wordt door de eigenaar van een uitgeverij en een kantoor deelt (slash luncht) met een andere uitgeverij... i rest my case.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het "gewone" publiek weet daar weinig van. Vullen braaf alle formuliertjes in voor het winnen van een boek. Dat Hebban verlies draait en gewoon hogere cijfers nodig heeft voor de adverteerders en zo dus alles uit de kast haalt om mensen maar lid te laten worden is ook al zoiets. Maar ja je hebt wel gelijk: hoe objectief kan je zijn als je zo afhankelijk ben van je geldschieters die een uitgeverij hebben? Er is nu een boek genomineerd van die uitgeverij die voor geen meter verkocht heeft.. Toeval? Kan...

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen