De vraag wat er toch gebeurd is met Edwin Drood houdt liefhebbers van het werk van Charles Dickens (1812-1870) al anderhalve eeuw bezig. Drood verdwijnt op mysterieuze wijze in de laatste roman van de beroemde Engelse schrijver. En dan? Niets. Dickens stierf voordat hij de roman kon afmaken.
Dickens' onvoltooide verhaal, die overleed op 9 juni 1870, zorgde ervoor dat er meer dan 200 mogelijke eindes verzonnen voor The Mystery of Edwin Drood. Het boek gaat over de aan opium-verslaafde koorleider John Jasper. Hij heeft een oogje op zijn leerling Rosa Bud, de verloofde van Edwin Drood. Dan verdwijnt Drood. Het enige wat van hem gevonden wordt zijn wat persoonlijke spullen, waaronder zijn gouden horloge. Door zijn overlijden heeft Dickens die verdwijning nooit kunnen toelichten. Dus blijft iedereen maar bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn. Sinds 1870 gebeurde dit in films, theaterstukken en romans.
Of weten we het nu wél? Wellicht, want thrillerschrijfster Patricia Cornwell heeft in een paper in 1977, geschreven als student een van de meest aannemelijke eindes bedacht voor The Mystery of Edwin Drood. De theorie van Cornwell: Drood is dood. En hij werd vermoord door zijn oom, John Jasper.
Voor beide stellingen geeft zij in haar paper, tijdelijk te zien in het Charles Dickensmuseum, een argument. Het eerste is misschien het minst sterk. Dat Drood dood is, zegt Cornwall te kunnen bewijzen met Dickens’ ‘symbolische gebruik van tijd’. Het gouden horloge dat na de verdwijning van Drood gevonden wordt, blijkt stil te staan. Net als Droods hart, suggereert Cornwall.
Toch wijst nog iets erop dat Drood werd vermoord, en wel door zijn oom John Jasper. Dickens gaf, zo schrijft Cornwall in haar paper, namelijk vlak voor zijn dood de opdracht aan zijn illustrator Luke Fildes om Jasper te tekenen met een extra lange sjaal. De reden? ‘Omdat hij er iemand mee zal gaan wurgen’. Op de avond van Droods verdwijning blijkt Jasper die lange sjaal daadwerkelijk te dragen.
De verdwijning van Edwin Drood is volgens The Guardian ‘een probleem dat de literaire wereld al langer dan een eeuw bezighoudt’. Of de discussie nog doorgaat? Waarschijnlijk.
Bron: NRC
Bron: NRC
Geen opmerkingen:
Een reactie posten