zondag 27 april 2014

Crimezone gaat door!

Als volleerde thrillerliefhebbers zijn we natuurlijk blij met een mooie site als Crimezone. Veel lezers zoeken overal hun info over nieuwe boeken en nieuwtjes over schrijvers. Ook wij kijken regelmatig eens rond op de site van Crimezone. Toen vorig jaar de geruchten steeds sterker werden dat het niet goed ging met Crimezone, hielden we ons hart vast. Als gewone buitenstaander vraag je je af hoe een site met zo veel bezoekers niet rendabel kan zijn. Van mensen in het vak hoorden je dat de kosten voor data e.d. gewoon extreem hoog waren, ondanks de redelijke inkomsten.
Toen ongeveer een week geleden A.W. Bruna en Crimezone bekend maakten de samenwerking te stoppen en Crimezone zelfstandig verder zou gaan, vroegen we ons af hoe Sander Verheyen dat in godsnaam voor elkaar moest gaan krijgen. Vijf jaar in samenwerking met een grote uitgeverij gaf niet het gewenste resultaat, dus hoe moest hij dat in zijn uppie gaan doen?
Maar soms geeft een zogenaamd Pinokkiootje(=leugentje om bestwil) zorgen om niks! Natuurlijk waren er al vergevorderde andere plannen en was het dus helemaal niet de bedoeling om echt zelfstandig verder te gaan! Wat zijn de plannen?
Er gaat een Nederlandse variant van Goodreads komen, genaamd Hebban.nl. Daar binnen komen verschillende portals voor Young Adult, chicklit, fantasy en dus ook voor thrillerlezers! Thrillerlezers in het algemeen dan: niet alleen voor de facebookgroep of lezers van het thrillerlezersblog, maar voor iedereen die thrillers leest.
Volgens Sander Verheyen zal er "een hele nieuwe wereld opengaan waar het gaat om ge√Źnspireerd te worden,het beheren van gelezen of nog te lezen boeken en het delen van recensies en waarderingen." Mooie woorden Sander!
Feit is dat Crimezone gered is en op deze wijze zich kan voortzetten. Goodreads is erg populair onder onze leden. Veel mensen vullen braaf in wat ze gelezen hebben of nog willen gaan lezen. Zelfs de bladzijde waarop ze zijn, wordt aangegeven. Het wordt dus de hoogste tijd voor een Nederlandse variant. Wij richten ons, zoals bekend, veelvuldig op de Nederlandse thrillerschrijvers en dat is toch altijd even wroeten om goed in te vullen op Goodreads.
Hebban.nl lijkt een wat vreemde naam, maar  de naam komt van Hebban olla vogala. Dit zijn de eerste drie woorden van de oudst geschreven zin in de Nederlandse taal. Een Vlaamse monnik schreef het omstreeks 1100 op perkament.

De lezers kunnen gratis gebruik gaan maken. Hoe de oprichters dan toch hun geld gaan verdienen? Er wordt commissie gevraagd aan websites die hun boeken via hun gaan verkopen en via advertenties.
Het klinkt in ieder geval als een leuk en goed iniatief. 
Dus op naar de Nederlandse Goodreads....Hebban, Hebban, Hebban....gewoon even wennen!

2 opmerkingen: