dinsdag 7 januari 2014

Sebastian Fitzek - De therapie

Wederom een debuut gelezen én wat voor eentje zeg !
Vanaf pagina 1 pakkend maar je moet je aandacht er wel bijhouden. De verhalenlijnen van de hoofdpersonen zijn dusdanig complex dat je eigenlijk het boek ineens moet uitlezen.

De hoofdpersonen zijn dr Viktor Larenz en zijn patiënte Anna Spiegel. Viktor is gevlucht naar zijn strandhuis om bij te komen van alles wat de afgelopen jaren in zijn leven heeft plaatsgevonden en dan vooral de ziekte en de opvolgende, mysterieuze, verdwijning van zijn 12 jarige dochter Josy.

Terwijl Viktor hoopt op een rustige periode op het eiland komt hij in contact met Anna, speciaal naar het eiland afgereisd voor hulp want zij lijdt aan waanideeën en vraagt om therapie bij Viktor. Ondanks zijn verzet volgen er diverse gesprekken en gebeuren er daarna vreemde dingen. De waanbeelden van Anna blijken ook écht te gebeuren en komen tijdens de gesprekken veel overeenkomsten rondom de dochter van Viktor naar voren. Zou Anna weten wat er met Josy is gebeurd, kan zij helpen om Josy te vinden? Viktor gaat tegen beter weten in telkens het gesprek aan met Anna en komt zo steeds dichterbij de antwoorden die hij zo wanhopig zoekt.

Het verhaal rondom Viktor en Anna is zoals gezegd pakkend maar ook zeker spannend. Het psychologische aspect moet je aanspreken als je dit boek wilt lezen maar ik houd daar wel van. Er zit meer dan voldoende diepgang in het verhaal om een goed beeld te krijgen van waanbeelden en schizofrenie. De verwarring tussen werkelijkheid en de, eigen, waarheid van de hoofdpersonen is prachtig beschreven, niet met moeilijke termen of woorden benoemd. Natuurlijk is een aandoening als deze moeilijk te omschrijven en is het aangepast op leesbaarheid, het is zeker niet te klinisch. Het leest gemakkelijk weg en geeft een goed beeld van wat er zich in het hoofd van een schizofreen afspeelt. Ik heb dit boek met veel interesse en ruim voldoende spanning gelezen en kan dit dan ook van harte aanbevelen!

Het smaakt absoluut naar meer!! 4 sterren (van de 5) voor dit debuut !!


Patrice

Geen opmerkingen:

Een reactie posten