maandag 13 januari 2014

Thrillerlezers in gesprek met Karin Hazendonk

Voorstellen:

Ik ben geboren op 12 mei 1961 in Utrecht. Precies op mijn eerste verjaardag verhuisde ik naar Waddinxveen, toen nog een klein dorp in de Zuid-Hollandse polder. Daar groeide ik op. Mijn middelbare schooltijd was in de “roaring seventies”. Een heerlijk tijd met discomuziek, schoolfeesten, dansles. Schrijven is altijd een onderdeel van mijn leven geweest. Als kind schreef ik al verhalen. Toch ging mijn carrière een hele andere kant op. Ik studeerde, werd boekhouder, trouwde, kreeg kinderen, ging door een scheiding heen, kreeg een nieuwe relatie met mijn huidige man waar ik inmiddels al achttien jaar mee samen ben en bleef werkzaam in de administratie. In mijn vrije tijd bleef ik schrijven en al mijn hersenspinsels verdwenen in dozen en bureauladen. Tot in maart 2013 het bedrijf waar ik werkte ook in de economische crisis werd meegesleurd en ik ineens heel veel vrije tijd kreeg. Nu kan ik gaan schrijven was mijn eerste gedachte. Het resultaat was mijn debuut “Kunnen Vissen Dromen?” een heerlijk (voor) leesboekje.



Trilogie:

Een trilogie is zeker een uitdaging. Het verhaal zat al een tijd in mijn hoofd. Ik ben begonnen met wat op papier te zetten.  Het Duistere Dorp begon steeds meer vorm aan te nemen. Maar het verhaal kon nog zoveel kanten op. De personen in het boek kregen steeds meer een eigen leven en naarmate het verhaal vorderde borrelde mijn hoofd over. Op dat moment vond ik ook dat ik voorlopig nog geen afscheid kon nemen van de personages die een deel van mijn leven waren gaan vormen. Het tweede deel, Het Duistere Land, werd daarmee ook een feit.

Hoe vat ik Het Duistere Dorp samen:

Het Duistere Dorp is een spannend boek geworden waarin de beschrijving van het leven van alledag van een stel vrienden wordt vermengd met een vleugje Fantasy. Sommige dingen zo herkenbaar als school, vakantie, vrienden en familie. Andere dingen totaal onmogelijk. Ik heb geprobeerd het mogelijke en onmogelijke zo samen te laten gaan dat het onmogelijke zomaar mogelijk zou kunnen zijn.

Waarom wil je Het Duistere Dorp lezen:

Kruip heerlijk weg in je favoriete stoel met een beker choco, koffie of thee. Pak het boek en laat je meeslepen met de belevenissen van de vrienden. Voordat je het weet lijkt het of de jongens je eigen kinderen zijn. Je gaat meeleven, bezorgd zijn en wil je het boek niet meer wegleggen tot je weet hoe het afloopt.

Schrijfritueel:

Ik heb geen vast ritueel. Mijn PC staat gezellig in de woonkamer. Meestal staat de televisie wel aan op RTL7. Dan hoor ik het nieuws vanzelf voorbijkomen. Het verhaal waar ik mee bezig ben blijft wel de hele dag in mijn hoofd zitten. Soms kan ik, gewapend met een beker koffie en mijn andere zeer slechte gewoonte, heel vroeg achter mijn PC gaan zitten en bladzijden achter elkaar schrijven. Soms ga ik zitten, kijk ik de halve dag op Facebook (wat ik wel de hele dag aan heb staan) en komt er geen zinnig woord uit. Wel heb ik overal notitieblokjes en pennen slingeren. Er ligt er zelfs één op mijn nachtkastje. Bij het schrijven van Het Duistere Land ben ik wel meer gebruik gaan maken van Ywriter om de personages en bepaalde scenes te beschrijven. Ik raakte steeds mijn briefjes met notities kwijt.

Wat lees ik zelf graag:

Ik lees alles zolang het maar geen liefdesromans zijn. Mijn voorkeur gaat wel uit naar thrillers. Ik lees graag onze Nederlandse thrillerschrijfsters die gelukkig ruim vertegenwoordigd zijn. Ook ben ik een Stephen King fan, hoewel ik zijn vroegere werk beter vond dan tegenwoordig. Dean Koontz, Virginia Andrews, Robin Cook behoren ook tot mijn favorieten. De hele Harry Potter serie heb ik verslonden, heerlijk om te lezen.

Waarom:

Dat vind ik een moeilijke vraag. Waarom geen liefdesromans, daar kan ik makkelijk op antwoorden. Als ik dat lees heb ik altijd het gevoel dat ik het al een keer heb gelezen. Er verandert weinig in het principe. We houden van elkaar, we krijgen ruzie en na wat verdere perikelen houden we weer van elkaar. Einde verhaal. Waarschijnlijk gaat mijn voorkeur daarom ook uit naar thrillers. Er zit zoveel meer in. Zoveel meer mogelijkheden en vaak tot aan het einde de spanning van het wie, wat of waarom.

Welk boek sloeg ik onlangs dicht:

Het is door mijn drukke bezigheden met schrijven een tijdje geleden dat ik een boek heb dichtgeslagen. Op dit moment ben ik nog bezig in Dr. Sleep van Stephen King. Ben daar nu ruim over de helft mee en ik ben er nog steeds niet uit of ik het een goed boek vind of niet. Tussendoor heb ik Zwarte Piste van Suzanne Vermeer gepakt. Ook weer lekker leesbaar maar wel enigszins voorspelbaar.

Wat staat er in 2014 te gebeuren:

Ik hoop dat het een leuk jaar wordt. Natuurlijk eerst Het Duistere Dorp en tegen de zomer zal Het Duistere Land uit gaan komen. Lekker door kunnen blijven schrijven en ervan blijven genieten. Een klein tipje van de sluier wil ik wel oplichten. Ik ben begonnen aan een spannende thriller. 

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk interview. Ben hierdoor ook er benieuwd geworden naar het Duistere Dorp.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk interview! Ik ben super trots op mijn nicht!

    BeantwoordenVerwijderen