vrijdag 5 april 2024

De dijk, Blackwater deel 2, van Michael McDowell.


Ook dit 2e deel speelt zich weer af in zuidelijk Alabama. Het is rond 1922. De Blackwater rivier, het kleine plaatje Perdido, en zijn witte en zwarte bevolking zijn de spil in het verhaal. De mysterieuze Elinor, nieuwkomer na de grote overstroming, is het belangrijkste personage. Haar meest geduchte tegenstandster is de door houtkap en slaven rijk geworden matriarch Mary-Love Caskey.

 

‘Oh Heer, bescherm ons tegen overstromingen, brand, wilde dieren en gevluchte slaven.’

 Het verhaal sluit naadloos aan op het 1e deel, De overstroming. Feitelijk hadden de losse 6 delen perfect uitgebracht kunnen worden in 1 dikke pil van een kleine 1000 blz., althans dat vermoed ik, maar gekozen is voor 6 losse delen. De sfeer is broeierig door zowel het sompige moerasland alsmede de relatie tussen de machtige Mary-Love en, inmiddels is ze haar schoondochter, Elinor.

Mary-Love denkt haar echter keer op keer op sluwe wijze te slim af te zijn…

Dream on, haha!

 ‘Oh Heer, bescherm ons tegen Elinor Dammert Caskey.’

 De reeks krijgt de omschrijving van ‘Southern-Horror’ mee maar dat is slechts een enkel fragment. Verder kabbelt het, net als deel 1 trouwens, meer voort als een soort Zuidelijke streekroman. Dat is dan ook meteen mijn probleem want, ondanks dat het op een plezierige manier is geschreven en je echt mee wordt genomen in de levens van de bewoners, is het voor mij persoonlijk net iets te tam. Maar het knappe is toch wel dat ik ondanks dat nu zó getriggerd ben dat ik wil weten hoe het afloopt met Mary-Love (slechts een kwestie van tijd) en of het ooit afloopt met Elinor…

Want wie is Elinor, of beter gezegd… wát is Elinor?

 Ga ik dus deel 3 wederom een kans geven? Ongetwijfeld, ik wil namelijk gewoon het einde weten! Ik geef ook dit 2e deel  3,5 kraaien.

Karin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten