vrijdag 19 augustus 2022

Elvin Post – Geen weg terug GESLOTEN

 



 

“De grilligheid van het leven en hoe één stomme beslissing afschuwelijke gevolgen heeft“

 

Wat een hèèrlijk boek.
Ik waande me echt even terug in de schoolbanken op de middelbare school.
Ook al ben ik inmiddels de vijftig gepasseerd, het kwam allemaal even terug, de vriendjes, huiswerk, uitgaan, de onzekerheid. Gelukkig heb ik niet ervaren wat deze vier vriendinnen hebben meegemaakt.
Het boek geeft je wel stof tot nadenken, want wat zou ik hebben gedaan?

 

Het boek gaat over vier vriendinnen, Anne, Fleur, Eva en Kim. Omdat ze te laat thuis zullen zijn na hun schoolfeest, besluiten ze om een kortere route via de Diergaardetunnel te nemen.
Als ze door de tunnel zijn staat daar een zwarte Mercedes dwars over de weg. De deuren staan open en op de grond liggen twee mannen in een grote plas bloed. Fleur kijkt in de auto en vindt daar een tas met tachtigduizend euro. Ze besluiten dat ze hem meenemen.
Ze verdelen het geld tussen hun vieren. Vervolgens houden ze social media in de gaten om te kijken wat er bekend is over dit voorval. Dan blijkt dat in de krant en op internet staat dat er maar één persoon is overleden en de ander voortvluchtig.
En die man wil vast zijn geld terug...

Het is een jeugdthriller en dat merk je gelijk  als je het boek leest.
Niet alleen doordat het over tieners en hun leven gaat maar ook op de toch wel iets simpele manier waarop het is geschreven. Gemakkelijke zinnen zonder moeilijke woorden. Hierdoor leest het erg vlot.
Elk hoofdstuk heeft de naam van één van de vier vriendinnen zodat je gelijk weet over wie het gaat.

Hun levens thuis zijn ook heel verschillend. Zo woont Anna samen met haar moeder, een alcoholiste.
Ik had soms medelijden met Anna, hoe haar moeder haar behandelt. Ze voelt zich erg verantwoordelijk voor haar moeder.

 
Fleur komt over als een tiener die helemaal is losgeslagen. Beetje bazig ook. Ze doet wat ze wil zonder met anderen rekening te houden of naar adviezen te luisteren. Ze is volgens mij geen wonder.
Haar ouders zorgen ervoor dat ze financieel niks tekort komt maar geven haar niet echt aandacht. Hun werk is belangrijker.


Eva woont in een gezin waarvan de ouders alles willen weten: waar ze is, hoe laat ze thuis is, wat ze doet. Haar ouders hanteren strenge regels.


En Kim? Tja ik heb nog even teruggelezen in het boek omdat me dat niet is bijgebleven. Er wordt ook geen hoofdstuk aan haar gewijd. Kim is een wat onzeker, stil, grijs muisje die erg opkijkt tegen Fleur en haar overal volgt. Kim wil er zo graag bij horen.

Helaas was het wel wat voorspelbaar.
Ik had vanaf het begin al door hoe het zat. Sorry, ik kan geen namen of feiten noemen omdat ik geen spoilers wil geven. Daarvoor zul je het zelf moeten lezen.
Het is een fascinerend verhaal waarvan je gaat nadenken over wat jij zou doen als je in hun schoenen stond. Het boek hield mij zo bezig,  dat ik het niet aan de kant wilde leggen. Elk vrij momentje pakte ik het op om verder te lezen.
Ik had het dan ook in één dag uit.

Een leuke thriller voor tieners maar zeker ook voor volwassenen die hiervan houden.

Ik geef het 4 kraaien

 

Jantsje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten