donderdag 11 november 2021

‘De boekenkast van Marie-José Verweij’

 


Haar thriller 'Met onbedachte rade' kwam in september uit en werd door ons graag gelezen. Wij zijn altijd benieuwd wat een auteur zelf in haar boekenkast heeft staan. Lees je mee? 


 

* Hoe divers is jouw boekenkast?

Mijn boekenkast wordt eigenlijk steeds minder divers. Hoewel ik vroeger boeken uit allerlei genres las, vind je nu voornamelijk thrillers in mijn boekenkast. En dan voornamelijk thrillers van Nederlandse bodem, zoals van Esther Verhoef en René Appel. Ik heb gemerkt dat ik mij het best kan inleven in een personage en decor als het verhaal zich afspeelt in Nederland. Een vertaling waarbij de hoofdpersonage bijvoorbeeld door de voor mij onbekende straten van Boston loopt, trekt mij minder.

*Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?
De thrillers van bijvoorbeeld Esther Verhoef, Simone van der Vlugt, Linda van Dijk, Suzanne Vermeer en Saskia Noort staan allemaal bij elkaar bovenin de kast. De andere boeken staan zoveel mogelijk op kleur gesorteerd.


*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?

Als je bedoelt qua vormgeving dan is dit mijn top 3:


Qua omslag vind ‘De horlogemaker van Londen’ van Natasha Pulley echt een prachtig boek.

Verder heb ik een geïllustreerde versie van ‘Inferno’ van Dan Brown.

Ook vind ik het boek ‘De dood en het hiernamaals’ van Clifford A. erg mooi. (zie foto)



*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen? En hoe kwam je aan dat boek?

Mijn favoriete boek is, gek genoeg, wél een vertaling en ook nog eens geen thriller. Het gaat om ‘Duizend schitterende zonnen’ van Khaled Hosseini. Echt een prachtig verhaal waarin ik me helemaal kon inleven in de twee hoofdpersonages. Het is het enige boek dat ik twee keer heb gelezen. Waar ik het boek vandaan heb, weet ik niet meer. Ik denk dat ik hem zelf gekocht heb nadat ik ‘De vliegeraar’ had gelezen.

*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?

Ik geef maar zelden een boek weg, want dat vind ik oprecht moeilijk. De kinderboeken die ik had heb ik overigens wel aan school gedoneerd om wat meer ruimte in mijn boekenkast te creëren. Hier had ik gelukkig niet zoveel moeite mee.

*Lees je veel?


Ik lees met vlagen veel. Als ik eenmaal aan een boek ben begonnen lees ik het binnen een paar dagen uit, maar soms duurt het dan weer een tijdje voor ik aan een nieuw boek begin. Het ligt eraan hoe druk ik met andere dingen bezig ben. Tijdens de vakanties lees ik altijd meerdere boeken.  

*Waar lees je het allerliefste?
Thuis op de bank als het helemaal rustig is. Ik kan niet lezen met achtergrondgeluiden zoals muziek. Concentreren vind ik dan lastig, omdat ik mee ga zingen of neuriën. In bed lezen probeer ik ook regelmatig, maar dan word ik vaak na een paar bladzijden te moe om verder te lezen. Dat schiet niet echt op.  


*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?
Aan de hele thrillerreeks van uitgeverij Kluitman! In de jaren ’90 werden er zo’n twintig jeugdthrillers uitgegeven met titels als ‘Doodse stilte’, ‘De babysitter’ en ‘Het verlaten strandhuis’. Ik verslond die boeken. Wij hadden ze allemaal in huis. Helaas hebben mijn ouders ze ooit weggedaan. Als ik ze nog had, zou ik ze zeker nog een keer willen lezen.  



*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?
Nee, niet perse. Ik was vroeger de enige echte boekenwurm thuis die met heel veel plezier elke woensdagmiddag naar de bibliotheek ging. Ik ging dan samen met mijn moeder en broertje. Hij ‘moest’ lezen en zocht wat boeken uit, terwijl ik me daar in het paradijs waande. Mijn oudste zus Karin leest wel redelijk veel en mijn moeder vindt luisterboeken heerlijk om te ‘lezen’.


*Leen je wel eens boeken uit?

Niet heel vaak. Soms vraagt mijn zus Leonie of ik nog iets leuks in mijn boekenkast heb staan. Die leen ik dan uit.


Haar boek  'Met onbedachte rade'


Eef is op jonge leeftijd betrokken bij de dood van haar zusje, Kiki. In haar jeugd gaat ze gebukt onder een immens schuldgevoel en leeft ze in een verscheurd gezin. Als ze volwassen is, begint ze in twijfel te trekken of de dood van Kiki haar echt valt aan te rekenen. Ze gaat op onderzoek uit in Toscane, waar Kiki stierf, en komt tot een onthullende ontdekking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten