vrijdag 1 oktober 2021

De Nimfen van Alex Michaelides

 



Puzzelen in het donker

Eind 2019 debuteerde auteur Alex Michaelides met ‘De stille patiënt’. Een debuut dat erg werd gesmaakt. Nu, nog geen twee jaar later, ligt ‘De Nimfen’ in de boekenrekken. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

In het eerste van zes delen geeft psychotherapeute Mariana Andros een inkijk in haar leven na de dood van haar geliefde Sebastian. De wereld presenteert zich aan haar als vanachter een sluier; zijzelf blijft liefst onzichtbaar, veilig op afstand van alles en iedereen. Na een telefoontje van nichtje Zoê, surrogaatdochter van Mariana en Sebastian verruilt Mariana haar cocon aan Primrose Hill voor St Christopher’s College, Cambridge.

De andere personages belangrijk voor het verloop van het verhaal verschijnen vervolgens op het toneel. Het zijn er niet veel. De beslotenheid van de universitaire wereld versterkt mee het heel intimistische karakter van deze psychologische misdaadroman.

Tara Hampton, een vriendin van Zoë, werd vermoord aangetroffen. Tara was lid van een soort van geheime sociëteit de Nimfen genaamd. Zij zijn de volgelingen en speciale studentes van de charismatische Edward Fosca, professor Grieks drama. Mariana weet het meteen zeker: professor Fosca is de moordenaar.

Een wereld geregeerd door eeuwenoude regels en tradities wordt het podium voor een levensgevaarlijk schouwspel. In een op de structuur van een klassiek treurspel geënt drama worden de personages acteurs in een Griekse tragedie 2.0.

‘De Nimfen’ ademt sfeer, tijdloosheid en terzelfdertijd moderniteit. Het plot is een knap staaltje van schrijverschap. De Griekse godinnen Demeter (godin van het leven) en haar dochter Persephone (godin van de dood en de onderwereld) beheersen het doen en denken van de bijgelovige Mariana die zich meer dan eens afvraagt of ze niet is vervloekt door de goden. Griekse mythen, offers, rituelen en eeuwenoude symboliek worden in ‘De Nimfen’ geteleporteerd naar het jaar 2021 en geven een unieke inkleding aan menselijke tekortkomingen zoals hebberigheid, bedrog, narcisme, manipulatie en jaloezie die nog even universeel zijn als ze duizenden jaren geleden waren.

De personages komen in meerdere of mindere mate tot leven naargelang Mariana ze veel of weinig observeert. De onzekere, schuwe Mariana trekt haar detectiveschoenen aan en is vastbesloten het bewijs te leveren voor haar verdachtmakingen jegens de professor. Maar kunnen we haar ogen wel vertrouwen? Valt ook zij ten prooi aan verblinding? Is ze ziende blind?

‘De Nimfen’ bestaat uit meerdere lagen. Naast een whodunit is ‘De Nimfen’ ook het relaas van Mariana’s queeste naar zichzelf. De geijkte momenten van het klassieke treurspel staan voor de mijlpalen in haar persoonlijke evolutie. Ze gaat met megagrote oogkleppen op de tragedie in, lijkt een beetje wereldvreemd en blijft tot op het einde afstandelijk. Zal zij haar catharsis (~Aristoteles) bereiken? Zal ze zich openstellen voor de waarheid zodat ze niet langer weerloos is en ze de godin kan worden?

Dat het plot zich ontwikkelt op het stramien van een Grieks treurspel hoeft zeker niet af te schrikken. ‘De Nimfen’ is een vlot leesbaar en boeiend verhaal waarin de Engelse en de Griekse cultuur elkaar inspireren en aanvullen. Het resultaat van deze wederzijdse bestuiving is een spannende whodunit met psychologische diepgang. De tussenkomsten van het ik-personage drijven de onderhuidse spanning op. Terwijl een climax onafwendbaar lijkt, trachten je hersencellen in verhoogde staat van alarm ‘ik’ een naam te geven. Heel lang weet je niet door wie je wordt toegesproken en de auteur, hij zet je zonder gêne voortdurend op het verkeerde been. Wie of wat is het dat we niet mogen zien?

Wanneer de Doos van Pandora opengaat eindigt ‘De Nimfen’ met een plottwist die de goden zo van hun sokkel kan blazen. Alex Michaelides is een groot bewonderaar van vrouwelijke misdaadauteurs waaronder onder andere Agatha Christie. Ik weet zeker dat mevrouw Christie daarboven waarderend haar duim opsteekt!


4,5 Kraaien
Anita

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten