woensdag 23 juni 2021

Valse getuige van Karin Slaughter

 


Korte inhoud:

Leigh Collier heeft een goede baan als advocaat, een dochter die het goed doet op school en zelfs haar scheiding is relatief rustig verlopen; haar leven is net zo onopvallend als ze altijd had gehoopt dat het zou zijn. Maar Leighs schijnbaar normale leven verhult een jeugd die verre van gewoon was.

Dan belandt er een nieuwe zaak op haar bureau: de verdediging van een rijke man die beschuldigd wordt van verkrachting. Het is een zaak die haar carrière zou kunnen maken als ze wint. Maar als ze de man ontmoet, beseft ze dat het geen toeval is dat hij haar als zijn advocaat heeft gekozen. Ze kent hem. En hij kent haar. Sterker nog, hij weet wat er twintig jaar geleden is gebeurd.

De enige die haar kan helpen, is haar jongere zus Callie, de laatste persoon die Leigh ooit om hulp zou willen vragen. Ze heeft echter geen keuze.

 

Mijn mening

Een nieuwe Karin Slaughter trekt altijd meteen de aandacht, ze is dan ook een standvastige, uitstekende crime auteur die een grote fanbase heeft. Veel van haar lezers kijken steeds hals reikend uit naar haar nieuwste werk. Slaughter schrijft naast standalones ook reeksen. Mogelijk klinken de namen Wil Trent en Sara Linton je bekend in de oren.

Valse getuige is een standalone, maar dat mag de lezerspret zeker niet bederven. Persoonlijk heb ik het zelfs meer voor haar standalones, omdat je dan toch in een nieuwe, door haar gecreëerde wereld, terechtkomt, waar tijd wordt genomen om de personages te vormen. In dit geval gaat het om de zussen Leigh en Callie, die al twintig jaar lang een vreselijk geheim met zich meedragen. Geen unicum of origineel gegeven, maar dat hoeft ook niet. Leigh is na het gebeuren succesvol geworden en werkt als advocate. Callie is aan drugs en dus ook aan lager wal geraakt en kan de gebeurtenissen niet verwerken. De twee hebben het contact met elkaar verloren, deels door het schuldgevoel dat ze beiden dragen, en denken dat ze hun levens zonder elkaar zullen verder zetten.

Maar dan krijgt Leigh tegen wil en dank een nieuwe cliënt, een man die precies weet wat er toen is gebeurd. Meteen wordt haar leven op zijn kop gezet. Na hernieuwd contact met Callie werken de zussen gezamenlijk een plan uit om de man te stoppen, terwijl die tegelijkertijd precies weet wat hij moet doen om hen te vernietigen.

Aanvankelijk neemt Slaughter de tijd om de karakters neer te zetten. Dit zorgt voor een tragere start dan we van haar gewoon zijn, maar zorgt er wel voor dat beide personages goed uit de verf komen. Dat maakt ook het vervolg van het verhaal geloofwaardiger, en de band tussen de zusjes hechter.

Leigh en Callie vertellen elk vanuit hun perspectief wat er is gebeurd, het boek zelf wordt afgewisseld door flashbacks en het heden, waardoor de informatie mondjesmaat binnensijpelt, en het duidelijk wordt wat er precies is gebeurd. Het totaal is best indrukwekkend te noemen, maar bovenal ook heftig. De details zijn vaak gruwelijk te noemen, maar dat is ook iets dat we van Slaughter wel gewoon zijn. Daarnaast gebruikt ze ook de hedendaagse topics waarmee we als maatschappij te kampen hebben, inclusief de Covid pandemie, misbruik, kindermisbruik, trauma’s, verslaving. Een trigger warning voor gevoelige zielen is dus best wel belangrijk, ook al is de doorwinterde lezer wel het een en ander gewend. Voeg daarnaast een heftig verhaal toe over psychopathie, en je hebt een ijzersterke Slaughter te pakken.

Wat mij betreft krijgt dit boek de hoogste score van 5 kraaien.

Lisa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten