zaterdag 17 april 2021

Als je me ziet van Lisa Gardner

 


Titel: Als je me ziet

Auteur:Lisa Gardner

Uitgeverij: Cargo

Publicatiedatum: februari 2021

 

Een proloog is wat cliché in een thriller geworden, maar deze proloog doet absoluut niet ouderwets aan.

Lisa Gardner kan als geen ander schrijven, dus ook nu wordt je gelijk het boek ingetrokken en je voelt je er middenin staan. Je huivert mee met de angst zodra de man in de proloog zijn burrito zwijgend in de keuken eet. De sfeer wordt beklemmend en al snel ontraadt de spanning zich tot een triest verhaal.

 

FBI agente Quincy wordt gebeld als na 15 jaar botten worden gevonden in een vermissingszaak. Zij roept de hulp in van brigadier D.D Warren. Het draait namelijk om de seriemoordenaar Jacob Ness, bekend uit de eerdere verhalen van de auteur. Flora is de enige overlevende van deze seriemoordenaar en wordt daarom gevraagd mee te helpen bij het onderzoek.

Samen met Keith, een man waar ze verliefd op is geworden en die ze heeft leren kennen juist door de zaak met Jacob Ness, maar ze durft hem niet te vertrouwen na alles wat ze mee heeft gemaakt. Tijdens dit verhaal doet ze schokkende ontdekkingen.

Ze reizen af naar een klein plaatsje in Georgië waar ze nogal wantrouwend worden bekeken door de bewoners. Al snel worden er meerdere graven gevonden en krijgt het verhaal verschillende wendingen. Die wendingen gebeuren zo snel dat je amper adem kunt halen.

 

In een goede psychologische thriller heb je veranderingen van perspectief en hier verandert die van Warren, Quincy, Flora en het meisje wat in de epiloog meegenomen en ontvoerd is. Ze is een soort van dienstmeid of meer een soort slaaf die allerlei opdrachten de hele dag moet doen en gestraft wordt als er iets fout gaat..ze heeft daar geen naam en wordt constant Meid genoemd.

Bij het lezen van de stukken met Meid lopen de rillingen over je rug en lijkt het tergend langzaam te gaan voor DD en Quincy om haar te kunnen redden. Ik kreeg het benauwd tijdens het lezen hoe verstikkend haar leven beschreven wordt. Voorzichtig door met haar vingers tekens te geven kan ze langzaam aangeven dat het niet goed zit. Ze kan namelijk niet praten en maakt daarmee de indruk niet zo slim te zijn. Maar Meid ziet alles.

 

Een nieuw verhaal en afronding van de zaak Jacob Ness die in vorige delen al vrij heftig was, maar die nu helemaal binnenkomt.

Een vaak gebruikte term is pageturner. Op dit boek is dat absoluut van toepassing. Want lezen lezen lezen, dat is het enige wat je wilt wanneer je in dit boek bent begonnen!

 

Diepe buiging voor de koningin van de thrillers. Karin Slaughter de is keizerin en Lisa Gardner volgt daar absoluut heel dicht op.

 

Vijf kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten