woensdag 2 september 2020

Het moerasmeisje van Delia Owens


Titel: Het moerasmeisje
Auteur: Delia Owens
Uitgeverij: The house of books
Publicatiedatum: oktober 2018
Recensie door: Baukje
Kraaien: 4,5


Achterflap
In Barkley Cove, North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Ze is wild. Men wil niets van haar weten. Kya is opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken gefascineerd door haar schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

De cover
Er is gekozen voor wat vergrijsde pasteltinten. Als afbeelding een bootje over water met daarin een persoon.

Mijn mening
Prima en wat mystieke cover die na het lezen goed bij het verhaal past.

Het verhaal
Kya groeit op in het moeras en daardoor enigszins wereldvreemd voor het leven dat zich buiten het moeras afspeelt.
De bewoners echter uit de leefomgeving dichtbij het moeras, zijn ook vreemd met de moerasbewoners en veel vooroordelen zijn daar debet aan.
Wanneer een jongeman dood wordt aangetroffen wijst de wijzende vinger dan ook al snel richting het moeras waar Kya inmiddels moederziel alleen woont. Is dat terecht? En wie van de bewoners uit de ‘beschaafde’ wereld helpen haar?

Mijn mening
Deze keer geen thriller maar een roman die net zo goed een thriller kan zijn. Hoewel het niet nagelbijtend spannend is, is de verhaallijn wel degelijk thrillerwaardig, zeker voor de liefhebber van de meer psychologische thrillers.
Hiermee hebben we dan ook meteen de waarde van dit boek te pakken. De psychologische ontwikkeling van de bij-personages in het algemeen en het hoofdpersonage van Kya in het bijzonder, is subliem.
Hoewel het verhaal zich vrij traag ontvouwt, is dat niet storend door de korte hoofdstukken en de wisseling in perspectief en tijd.
Het boek geeft, ondanks dat het verhaal zich niet afspeelt in de huidige tijd, een mooi beeld over hoe mensen tegenover elkaar kunnen staan, slechts omdat zij anders leven dan de ander. Onbekend maakt onbemind, een thema dat nog steeds actueel is en daarmee leert Owens ons een les. Hoe staan wij tegenover onbekenden? Welke vooroordelen hebben wij? Staven we onze mening op feiten of op roddels en angst?

De hele verhaallijn draait om Kya en hoe zij opgroeit van klein meisje tot een vrouw van middelbare leeftijd. Ondanks haar beperkende manier van leven is zij als het de natuur aangaat, zeer goed onderlegd.
Haar stappen op het pad van de liefde worden door haar, zeker in het begin, bijna analytisch beleefd. Alsof zij zichzelf bekijkt zoals ze ook de dieren in haar moeras bestudeert.
Omdat het zo perfect past bij het personage is dit een meerwaarde voor het verhaal.
Kya gaat onder je huid zitten, wordt een zus, een dochter met wie je meeleeft en wanneer het boek uit is, kost het moeite om afscheid van haar te nemen. Dat is te danken aan de krachtige manier van schrijven van de auteur.

Toch is er ook een minpunt te benoemen. Daar waar naar de rechtszaak toe alles heel goed geschreven is, ik meeloop als lezer met Kya, Owens bijzonder uitgebreid is, zonder onnodige woorden te gebruiken, zo plots komt het plot.
Hoewel enigszins verrassend, doch achteraf niet verbazend omdat het zo goed past bij weer dat analytische meisje van weleer, krijg ik toch een wat afgeraffeld gevoel.
Enerzijds omdat ik simpelweg geen afscheid van Kya wil nemen, baal ik van dit eind. Maar anderzijds ook omdat het trage waarin het leven van Kya zich ontspon en dat een grote meerwaarde had voor het verhaal, in het hele plot niet meer is terug te vinden.
Desondanks is ‘Het Moerasmeisje’ een mustread voor zowel de roman- als thrillerlezer.



Schrijfstijl:     4,5
Leesplezier:   4,5
Spanning:      3,5
Plot:                4
Originaliteit:  5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten