woensdag 5 augustus 2020

Bonuskind van Saskia Noort


Titel: Bonuskind
Auteur: Saskia Noort
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: juli 2020
Recensie door: Baukje
Kraaien: 2,5

Achterflap
Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien.

De cover
In blauwtinten uitgevoerde cover met een smiley getekend op een beslagen ruit.

Mijn mening
Eenvoudige cover. Wel anders dan anders. Past achteraf niet bij het verhaal, net zomin als de titel. Lies en Luuk, de kinderen, zijn wel bonuskinderen maar dat is niet de hoofdlijn in het verhaal.

Het verhaal
Jet en Pieter zijn niet meer samen omdat de laatste verliefd werd op de jaren jongere Laura. Zowel Jet alsook de kinderen, Lies en Luuk, hebben het hier moeilijk mee. Vooral Jet lijkt na de scheiding te worstelen met depressieve stemmingen.
Wanneer Jet ’s nachts verdwijnt, wordt er gevreesd voor haar leven. Want haar vader pleegde immers zelfmoord. Pieter zegt tegen zijn kinderen dat hun moeder wel weer boven water komt en dat haar gedrag slechts een bewijs is van haar labiele staat van zijn.
Lies gelooft hier echter niets van en gaat op onderzoek uit. Geholpen door haar vriendje Mees en de laptop van haar moeder.

Mijn mening
De spanning in het verhaal, zover je van spanning kunt spreken, zit hem in de twee perspectieven, die van Lies en die van Jet. Zelf hou ik van dit gekozen concept omdat het mij als lezer wat meer informatie geeft en verhalen daardoor een dubbele lading krijgen.
Helaas maakt deze spanning het boek geen thriller. Een spannende roman dekt de lading beter, maar ook dat is al best enthousiast, en gezien de leeftijd van Lies, die toch wel de hoofdpersoon is in dit verhaal, zou het boek ook bij de YA kunnen liggen.

Is het dan een slecht geschreven boek? Nee, dat niet. Hoewel het wat flauwig is, enigszins voorspelbaar en de handelingen en woordkeuze van Lies niet leeftijdsadequaat en soms zelfs ronduit ongeloofwaardig, redt de vlotte pen van Noort het leesplezier.
Ook de dagboekfragmenten van Jet, zijn niet geloofwaardig. Heel eerlijk, heb ik het gevoel dat Noort nog slechts schrijft voor de centen. Bij haar roman Stromboli had ik dat gevoel al maar nu met Bonuskind, kan ze dat idee niet weghalen. Ze weet dat wat ze schrijft toch wel uitgegeven en gekocht wordt. Jammer, want lezers verdienen meer dan een auteur die er weinig zin meer in lijkt te hebben.

Schrijfstijl:     4
Leesplezier:   3
Spanning:      1
Plot:                2
Originaliteit:  3


Geen opmerkingen:

Een reactie posten