donderdag 20 augustus 2020

Dit mag niemand weten van Martine Kamphuis


Titel: Dit mag niemand weten
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgeverij: Ploegsma
Publicatiedatum: april 2020
Recensie door Ink
Waardering: 3 kraaien


Het boek start met een cursief gedrukt deel dat verteld wordt door een arrestant. Wie het is, ontdek je later. Al is het niet heel moeilijk al snel in het verhaal te raden wie dat dan is en hoop ik als lezer dat het niet zo simpel zal zijn.

“Ik kijk omlaag en zie mijn handen op tafel liggen. Door de kramp in mijn vingers lijken het klauwen. Ik wilde alleen maar goed doen. Ik wilde helpen. Ik ben een idioot. Een monster.” 
Renske ziet haar ex Wouter opeens praten met Iris, een meisje dat tot het populaire groepje op school hoort. Ze vertrouwt het niet. Wouter is zelf ook nogal afwachtend, want wat wil Iris nu precies van hem. In het begin denkt hij dat hij in de maling wordt genomen. Tijdens hun wekelijkse afspraken op de dinsdag in een park, laat Iris over haar situatie thuis steeds meer stukjes los en vertelt wat haar dwars zit.

Renske gaat al snel op onderzoek uit en ze volgt Wouter via diverse mogelijkheden. Doet zij dit uit bezorgdheid of is zij toch iets ziekelijk jaloers?

Vanuit kleine hoofdstukken waarin elke keer een van de hoofdpersonages aan het woord is, leest het verhaal supersnel weg. Helaas is het uiteindelijke plot wel erg voorspelbaar en had echt spannender gekund. Ook al heeft de auteur een mooie plotwending in het verhaal verwerkt met betrekking tot de werkelijk aard van een van de personages, maar ook deze is niet geheel onverwacht. Misschien heeft de auteur hier bewust voor gekozen omdat het boek bestemd is voor de jongere lezers. Het verhaal is wel origineel genoeg. Al heb ik inmiddels al wel degelijk tientallen Young adults en jeugdboeken gelezen, die echt spannender waren.

Waar ik Martine Kamphuis wel sterk in vind, is in het neerzetten van een groep jongeren. Ze lijkt de belevingswereld van jongeren goed te kennen. Dat ze daarbij een van de jongeren het woord 'awesome' op het irritante af laat zeggen, is misschien minder handig, omdat jongerentaal erg snel veranderd en dit woord al snel als ouderwets bestempeld kan worden op het moment dat het boek uitkomt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten