zondag 21 april 2019

Esther Boek op de thee


Esther Boek kwam onlangs uit met haar 2e boek De perfecte moeder. Geen thriller, maar een roman met spannende elementem. Wij hebben het al gelezen en waren onder de indruk. Deze week is esther Boek Op de thee

In welk tv-programma zou jij te zien willen zijn?
Ik ben al bij RTL Late Night geweest en bij RTL Editie NL. Eva Jinek vind ik wel een goede talkshow host. Ze is scherp en betrokken. Kritisch en meelevend. Dus bij haar zou ik wel te gast willen zijn.

Waar stoor jij je snel aan?
De ongefundeerde, harteloze en respectloze manier waarop mensen elkaar benaderen. Zeker op sociale media die daardoor allang niet meer sociaal is. Je hoeft het echt niet met elkaar eens te zijn, je mag je eigen mening behouden, we hoeven zelfs geen vrienden te zijn maar kom op. Behandel elkaar gewoon zoals jezelf behandeld wil worden.
En als je dat lastig vindt, ga even een blokje om wanneer je iets ziet waarvan je haren overeind gaan staan. Misschien is daarna een reactie niet meer nodig. Spreken is zilver, zwijgen is goud. 
Daartegenover staat dat wanneer er echt een reactie noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer er een ongeluk gebeurd is, mensen angstvallig de andere kant opkijken. Hoe vaak ik niet de zoveelste was die langs een gevallen fietser reed en dan de eerste was die stopte. Dan ga ik het nog niet eens hebben over al die mensen die in zo’n geval er wel met hun neus bovenop staan en dan in plaats van de helpende hand toesteken of de hulpdiensten fatsoenlijk hun werk laten doen, met hun mobieltje als een soort razende reporter alles vastleggen.

Wat is jouw favoriete feestdag?
Sinterklaas. Helaas deelt slechts mijn jongste van veertien deze liefde binnen mijn gezin. Misschien is het nostalgie? Maar met pakjesavond word ik weer een beetje kind. En of zwarte piet dan donkerbruin of roetveeg is, dat maakt mij weinig uit.

Wat is jouw favoriete sprookje?
De nieuwe kleren van de keizer. Alle sprookjes hebben een onderliggende boodschap maar de boodschap van dit sprookje lijkt alleen maar actueler te worden. De verwachtingen die we elkaar en onszelf opleggen zijn torenhoog. Dan is het niet gek dat mensen een figurant in dit sprookje worden. Iets niet weten lijkt bijna een doodzonde te zijn terwijl we allemaal onze kwaliteiten en daarmee ook onze tekortkomingen hebben. Dat steeds maar willen streven naar perfectie, het niet meer mogen falen, de continue druk van ouders op hun kinderen om in alles de beste te zijn. Ik word al moe als ik eraan denk. Dat het aantal mensen, ook pubers, met burn-outklachten en depressieve gevoelens zo hoog is, ligt voor een groot deel aan ons dogmatische streven om met afstand het meest succesvol te willen zijn. En het afstraffen wanneer je dat niet bent. Er is niets mis met succesvol te willen zijn. Ik wil ook de nieuwe J.K. Rowling worden. Maar de weg moet het doel zijn waarin je jezelf, stapje voor stapje verbetert. Vandaag ben je weer een klein beetje beter dan gisteren en de inzet waarmee je dat hebt bereikt verdient een compliment. Hard werken en dan een zes halen, ik ben trots op je. Met twee vingers in je neus een negen halen, fijn voor je. Wees er dankbaar voor maar laat jezelf er niet op vooraan staan. Want degene die echt zijn best gedaan heeft is hij die die zes behaalde.

Wat zou je doen als je één dag 1.000 euro mocht opmaken?
Naar de winkel gaan om flink voor mezelf te shoppen. Om dan terug te komen met tassen vol kleding voor de kinderen en van de laatste drie euro op de valreep voor mezelf een paar degelijke onderbroeken bij de HEMA te hebben gekocht.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten