vrijdag 1 maart 2019

Blonde Dolly van Tomas Ross

Titel: Blonde Dolly 
Auteur:Tomas Ross
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: februari 2019
Recensie door Annemarie
Waardering: 3,5 kraaien

Blonde Dolly was een prostituee die op 30 oktober 1959 werd vermoord. Tomas Ross heeft met oorlogsdocument waarbij feiten en fictie worden vermengd een verklaring uitgewerkt voor de moord op Blonde Dolly. Deze raadselachtige dame was iemand met twee gezichten. Aan de ene kant was ze de ordinaire hoer die 20-25 arbeiders per dag afwerkte. Aan de andere kant reisde ze met zeer rijke clientèle de wereld over. Het is vermakelijk om te lezen dat ze met hoog geplaatste ambtenaren, politici en zakenmensen tot haar klanten rekende. Zo wordt in het boek gefluisterd dat ze diverse panden en vermogen bezat, maar dat er ook een zweem van collaboratie met de Duitsers tijdens de oorlog aan haar kleefde.

Het boek draait om de moord op prostitué Blonde Dolly maar wordt gelinkd aan het overlijden (zelfmoord of moord?) op een man die in de oorlog Joodse onderduikers verraadde aan de Duitsers.  Diverse inlichtendiensten uit binnen- en buitenland lopen elkaar in het opsporen van dit soort verraders soms behoorlijk voor de voeten.

Het boek geeft een prachtig tijdsbeeld van de jaren 50 in Nederland.  Ik moest er wel echt even inkomen omdat er veel personages in het boek een plek hebben met verschillende namen vanuit de oorlog en daarna. Het onderlinge wantrouwen van mensen die onderdoken tijdens de oorlog en wiens familie verraden was richting andere Nederlanders kruipt echt onder je huid in dit boek.

Het was mijn eerste kennismaking met de schrijver Tomas Ross. Hij schrijft effectief. Niet te lange zinnen, kernachtig, actief, the point. De karakters blijven wel vlak, ook is er in psychologisch opzicht geen diepgang te bekennen. Hoewel ik dat persoonlijk jammer vind, past het wel bij het documentaire-achtige gevoel dat het boek oproept. Toch blijft het verhaal daardoor wel op afstand.

Het verhaal is niet per definitie spannend, wel zeer intrigerend en interessant. Het zou zo maar waar kunnen zijn. Misschien ook niet. Dat mag je als lezer zelf beoordelen en dat maakt het tot een boek dat na het lezen nog wel even blijft hangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten