maandag 7 januari 2019

Een kille rilling van Bernard Minier

Titel: Een kille rilling
Auteur: Bernard Minier
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
Publicatiedatum:  mei 2016
Recensie door: Tamara
Kraaien: 5

Een bergdorp in de Pyreneeën. Op weg naar hun werk vinden werknemers van een waterkrachtcentrale een bevroren, onthoofd paard. Politiecommandant Servaz wordt meteen op de zaak gezet. Waarom is het paard op tweeduizend meter hoogte vermoord? Is de gruwelijke verminking van het dier een waarschuwing? Wraak? En waar is het hoofd?
Als Servaz op het kadaver DNA vindt van Julian Hirtmann, een van de gevaarlijkste seriemoordenaars van Europa, roept hij de hulp in van de jonge psycholoog Diane Berg. Zij werkt in de gesloten psychiatrische inrichting waar Hirtmann vastzit. Een reeks onverklaarbare moorden volgt, waarbij al het bewijsmateriaal in Hirtmanns richting wijst. Maar hij zit opgesloten in de zwaarst beveiligde instelling ter wereld. Kan hij wel iets met de moorden te maken hebben?

“Hij verminderde vaart toen hij begreep dat twee van de vlekken paardenoren waren, en het derde een ooglid.”

Het is een aardig dik boek en met 578 bladzijdes was ik bang dat het een boek zou worden waar ik mij doorheen moest worstelen. Of werd het een boek dat ik letterlijk zou verslinden...
Ik kan je eerlijk zeggen dat het laatste het geval was. Ik heb het boek verslonden! Het boek is niet zozeer gruwelijk maar wel erg goed in elkaar gezet. De omgeving wordt prachtig neergezet, je waant je echt in de sneeuw en je kan al het beschreven goed voor de geest halen. De karakters zijn ook mooi neergezet, waarbij je een echte band opbouwt met ze.

Dit verhaal is echt een verhaal waarin niets is wat het lijkt. Tijdens het lezen word je van alle kanten op het verkeerde been gezet, mensen die je verdenkt, blijken onschuldig te zijn en van diegene die je niet verwacht zitten in het complot. Monsterlijk goed wat mij betreft. Vaak zijn boeken toch wel voorspelbaar en weet je vanaf een paar bladzijdes al hoe het verhaal zal verlopen. Dit boek echter niet. En daar hou ik van. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en het einde is zo apart, dat ik even met de ogen zat te knipperen. Die had ik echt niet zien aankomen! En daar hou ik van. Dat als je een boek dichtslaat, je even tijd nodig hebt om alles te verwerken wat je net gelezen hebt. Aan de ene kant wil je even het boek tot je laten doordringen maar tegelijk wil je ook het volgende boek van hem oppakken en meteen verder lezen!

 Heel blij ben ik dus ook dat ik deel 2,3 en 4 heb klaarliggen. Dit wordt voor mij een heerlijke Minier Marathon haha.
Het verhaal speelt zich af in een kliniek waar rare dingen gebeuren . Een moordenaar zit daar levenslang vast, maar zijn bloed en speeksel is toch gevonden op de crime scene. Hoe kan die persoon zich uit de kliniek wanen, een moord plegen en weer terug in zijn kamer zijn?
Maar ook lees je het onderzoek van Servaz, dat wordt afgewisseld met de kliniek. Beide verhalen worden mooi in elkaar verweven en je komt beetje bij beetje erachter wat de rol van kliniek is, de levensgevaarlijke moordenaar en wat zich in het verleden heeft afgespeeld. Minier heeft dit op een prachtige manier in elkaar weten te zetten en het einde belooft ( hopelijk) een waardige opvolger. Laat maar komen!


Komt dit boek in mijn pareltjes boekenkast?: AB-SO-LUUT!
Hoop ik meer van deze auteur te lezen?: AB-SO-LUUT!!
Zal ik dit boek aanraden aan anderen?:  ( Ik val in herhaling) AB-SO-LUUT!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten