maandag 2 juli 2018

President vermist van Bill Clinton en James Patterson


Bill Clinton en James Patterson
President vermist
4 sterren

President Vermist: bereid je voor op de realistische afdronk!

De president van de Verenigde Staten van Amerika is de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat die president spoorloos verdwijnt? Samen met Bill Clinton, de 42e president van de Verenigde Staten, schreef James Pattersson het boek President vermist. Als voormalig president is Bill Clinton een insider in de gang van zaken in the Oval Office. De lezer kan aan den lijve ondervinden hoe het is om zo’n belangrijke functie uit te oefenen.

Het gebeurt niet vaak dat een boek begint met een nadrukkelijk dankwoord aan verschillende personen, waaronder Hillary Clinton. De lezer krijgt expliciet de boodschap mee dat zij met de dreiging uit President vermist te maken heeft gehad, en dat zij beide schrijvers continu aanmoedigde het verhaal realistisch te houden. De toon is bij voorbaat gezet.

Machtshonger maakt lagere instincten wakker

Het verhaal opent sterk. President Duncan wordt ondervraagd door Lester Rhodes, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. President Duncan heeft gebeld met Suliman Cindoruk, de gevaarlijkste en productiefste cyberterrorist in de wereld en leider van Sons of Jihad, een terroristische organisatie. Een Amerikaanse soldaat vond de dood in een actie in Afghanistan, waarbij Cindoruk ontkwam.
Voldoende redenen voor Rhodes om de president in een speciale onderzoekscommissie aan de tand te voelen, met als doel, uiteraard, een impeachment procedure te starten.

In twintig bladzijden weten Clinton en Patterson het failliet van het ‘oude’ machtssysteem van de Verenigde Staten te schetsen in de strijd tegen terrorisme. Als president kun je geen open kaart spelen als je land serieus bedreigd wordt. Maar machtshonger maakt lagere instincten wakker. En niet alleen in het Huis van Afgevaardigden. Scoren voor het publiek, korte termijn bondjes, de sneer die, naar ik vermoed met name Clinton, uitdeelt naar de politiek is helder. Dat de president gedurende het gehele verhaal vooral het goede wil, is voorspelbaar, maar niet ergerlijk.

Een verhaal met een realistische afdronk

Dankzij goed gedoseerde informatie kom je er als lezer achter wat er precies aan de hand is. En hoe de president de zaak probeert vlot te trekken. Als je eenmaal door de politieke ondervragingen heen bent, dan leest het verhaal als een trein. Een sneltrein wel te verstaan. Het is aan Patterson absoluut toevertrouwd om een spannende pageturner te schrijven, en dat is dit boek ook.

De schrijfstijl is vlot, de karakters zijn voldoende uitgediept om geloofwaardig te zijn. De ik-persoon is president Duncan. Als lezer sta je letterlijk in zijn schoenen. Tezamen met het feit dat Clinton ook daadwerkelijk president van de Verenigde Staten is geweest, geeft dit het verhaal een realistische afdronk. Wat als een aanval als dit ook werkelijk plaats gaat vinden? Die kans is dichterbij dan we misschien wel denken.

~ Liane Baltus

Kijk voor meer recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten