woensdag 18 juli 2018

De boekenmoordenaar van Maja Wolny


“ Van wat ze te zien kreeg, schrok ze meer dan van wat voor dood dier dan ook.”

Een bekend Amsterdams meubelrestaurateur wordt dood aangetroffen in zijn atelier. Inspecteur Eva Paelinck gelooft niet in de officiële these van een hartaanval. Haar onderzoek leidt naar een vriendengroep die in een commune samenwoont, en naar de excentrieke boekhandelaar Wiktor, die de communieleden bespioneert. De ramen van zijn antiquariaat veranderen in een Venetiaanse spiegel waarin de rol van getuige en verdachte vervaagt. De speurtocht gaat diep terug in de tijd en raakt een weinig bekende episode van de Europese geschiedenis: de massale verbanning van Joden uit communistisch Polen precies vijftig jaar geleden en hun migratie naar onder andere Nederland en België. Wanneer in Antwerpen een tweede lijk wordt gevonden, komt niet alleen de reputatie maar zelfs het leven van Eva in gevaar.

Dit boek is in verschillende hoofdstukken opgedeeld. Je begint met Wiktor, de boekenhandelaar die heimelijk verliefd is op Marianna. Wiktor is geen gewone boekhandelaar, hij behandeld zijn boeken alsof het hele kostbare bezittingen zijn. Hij verkoopt zijn boeken dan ook niet aan iedereen.
Daarna maak je kennis met Eva. Eva is politieagente met een miserabel leventje. Geen liefde, wel drank maar ze kent maar weinig vreugde. Eva maakt zich zorgen om haar positie bij de politie en bijt zich daarom in de zaak vast, in de hoop hiermee haar baan veilig te stellen.
Bij de stukjes van Marianna lees je hoe haar leven is verlopen. Ook haar beste vriendin Damaris krijgt een bescheiden rolletje. Het enige wat ik niet echt begrijp zijn de stukjes “Gezien in het boek”. Wat die nu voor toegevoegde waarde hebben.....

Persoonlijk vind ik dat dit boek niet echt een thriller is, maar meer een roman. De moord op Visser staat eigenlijk een beetje in de schaduw, terwijl het liefdesleven van Eva veel wordt belicht. Net als de liefde voor Marianna van Wiktor.
In het begin moest ik erg wennen aan de manier van schrijven en de opbouw van het boek. Eigenlijk heb ik vrij lang over de 250 tellend boek gedaan. Dit omdat ik niet echt grip kreeg op het verhaal, de spanning was er niet. Pas tegen het einde begon het boek mij te interesseren. Dit is absoluut geen boek vol bloederige passages maar wel een goed uitgewerkt boek.
Ik kan ook naar alle eerlijkheid zeggen dat dit boek voor mij niet echt een juweeltje was. Daarvoor vond ik het te langdradig, te saai en te weinig met de moord te doen.
De karakters waren goed beschreven en je krijgt vrijwel een goed en duidelijk beeld van de personen en hun manier van leven. Ik denk dat veel boekenliefhebbers zich wel iets in Wiktor kunnen vinden, zijn liefde voor boeken was voor mij niet onbekend.


Komt dit boek bij mij in de kast?:  Nope
Hoop ik meer van deze auteur te lezen?:  Nee, maar dat komt meer omdat ik haar manier van  schrijven niet kan waarderen.
Zal ik dit boek aanbevelen aan anderen?:  Als je van een mini thriller houdt en van veel roman dan  zeker

Ik geef dit boek 2 kraaien.

En hierbij geeft ik toe dat Ink gelijk had, dit boek was inderdaad niets voor mij.
Tamara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten