donderdag 7 juni 2018

Het was een prachtige dag


Het was een prachtige dag, de dag van de uitreiking van de Bookspot Gouden Strop en de Schaduwprijs. Op het landgoed Boekesteyn in ’s Graveland druppelden rond twee uur in de warme middag mensen vol verwachting binnen. In de heerlijke tuin zochten de meesten de enkele schaduwplekken op om de zon te ontlopen. De spanning hing voelbaar in de lucht: wie ging er vandaag met de felbegeerde prijs naar huis? Collegaschrijver bij De Crime Compagnie Angelique Haak debuteerde vorig jaar, en was samen met Eva Keuris en Dannis Kramers genomineerd voor de Schaduwprijs. Koud water in wijnglazen zorgde voor verkoeling terwijl we, samen met jurylid en schrijver Linda Jansma en Sanneke van De Crime Compagnie, wachtten op het verlossende woord.

Rond halfdrie werd het startschot gegeven. Na een inleidend praatje en de uitreiking van het eerste exemplaar van het geschenk voor de Spannende Boekenweken: ‘Barst’ aan de auteur zelf, Boris Dittrich, werden de genomineerden voor de Schaduwprijs op het podium geroepen. Kort werd toegelicht waarom zijn genomineerd waren, en kregen ze allen even het woord. En toen….tromgeroffel…. Eva Keuris mocht de prijs in ontvangst nemen! Heel blij voor haar, maar uiteraard had ik het Angelique als collega bij dezelfde uitgeverij heel erg gegund.

Nu was het de beurt aan de genomineerden voor de Gouden Strop. Willem Asman, Chris Houtman, Eva Keuris, Michael Berg en Jan van der Cruysse. Ook zij kregen kort spreektijd en toen, wederom tromgeroffel….. Willem Asman mocht met zijn thriller ‘Enter’ de prijs in ontvangst nemen.
De spanning die al die tijd in de lucht hing, zakte weg in de hitte. De winnaars waren bekend. Tijd voor een alcoholische versnapering en hapjes. Na een uurtje gezellig bijpraten onder de parasols, was het tijd om te gaan. Een goodiebag met daarin één van de genomineerde boeken stond als verrassing klaar, en met ‘Akte van Berouw’ in mijn tas kon ik weer naar huis.

Met een goed gevoel over de dag, met een tikkeltje teleurstelling omdat ik het Angelique zo gegund had, blij voor de winnaars, én de hoop dat de volgende uitreiking wel de publiciteit in de Nederlandse media krijgt die het verdient. Want zeg nu zelf: het bestverkopende genre krijgt op prijzengebied de minste aandacht in de media, en dat is op z’n zachtst gezegd vreemd. Toch?

Mariska OvermanGeen opmerkingen:

Een reactie posten