woensdag 6 juni 2018

Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer


Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Er blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen besmeurd met bloed gevonden. Als kort daarna universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen is gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen?

Wiens uur heeft geslagen?

Dat iemands uur geslagen heeft, is vanaf de proloog duidelijk. De lezer krijgt de meest gruwelijke executies in een amfitheater in Mérida, Hispania, 72 A.D. voorgeschoteld. ‘Consummatum est,’ zegt hij tevreden. Het is volbracht. Het is bijna een verademing om vanuit die afschuwelijke slachting over te stappen naar het Leiden van nu, in het hoofdstuk genaamd Corax oftewel Raaf. De toon voor het verhaal is echter wel gezet.
Peter de Haan wordt tegen zijn wil in korte tijd betrokken bij een reeks vreemde gebeurtenissen. Iemand laat iets ‘toevallig’ achter in zijn klaslokaal. Hij vindt het papier met de woorden Hora est. De burgemeester stort in een tunnel. De jongen besmeurd met bloed wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij niets blijkt te mankeren. Arnold van Tiegem verdwijnt, waarbij het voor de lezer snel duidelijk is dat het niet goed met hem afgelopen is, en Judith verdwijnt. Heel precies weten de ontvoerders Peter de Haan in een positie te manoeuvreren dat hij wel moet handelen, door de opdrachten uit te voeren. Als lezer wil je ook met hem mee op zijn speurtocht. Want wat is er aan de hand?

Bijbelse gebruiken of toch niet?

Windmeijer weet een spannend verhaal neer te zetten. De afwisseling tussen het verhaal in het nu in Leiden en de visioenen van Paulus, waarin hij dienaar is van de god Mithras, en ook apostel van Jezus was, zijn goed gedoseerd. Interessant is het dat de ons zo bekende Bijbelse gebruiken, waaronder het breken van het brood, ook een hele andere herkomst kunnen hebben, wat een rol speelt in het verhaal. Want wiens uur heeft geslagen? De opdeling van het verhaal in delen, raaf, bruidegom, leeuw, etc, maakt het nog mysterieuzer. Duidelijk is dat de kennis van Windmeijer over de Romeinse en Bijbelse geschiedenis zeer uitgebreid en goed verwerkt is in het verhaal.
De schrijfstijl van Windmeijer is vlot en beeldend. De personages zijn goed genoeg uitgewerkt en geloofwaardig. Ook bij de reden dat Peter de Haan zijn onderzoek inzet, in plaats van dit aan de politie over te laten, hoeft de lezer geen vraagtekens te zetten. Het enige minpuntje van deze thriller vond ik de beweegredenen van de cel van deze sekte. Zou die op eigen houtje zoiets kunnen/mogen ondernemen? Dat neemt niet weg dat ik genoten heb van dit boek. Een aanrader voor Dan Brown liefhebbers, die ook graag iets van eigen bodem lezen!

Vier kraaien

~ Liane Baltus



Geen opmerkingen:

Een reactie posten