dinsdag 15 mei 2018

Wat niemand weten mocht van Marianne en Theo Hoogstraaten


Auteur: Marianne en Theo Hoogstraaten
Titel: Wat niemand weten mocht
Uitgeverij: Crime Compagnie

Citaat:
Wat was het heerlijk om na al die jaren in Munna weer door een kamenierster te worden geholpen met aankleden. Als jong meisje had ze dat maar niets gevonden, herinnerde ze zich met een glimlach. Blijkbaar moest je ouder zijn, of door een hel zijn gegaan, om zulke dingen op waarde te kunnen schatten.”
Achterflap:
Engeland, 1013. Een plunderend Vikingleger loopt het land onder de voet. Samen met de koninklijke familie vlucht Dagna, een jonge edelvrouw, naar Normandië. Daar zal ze echter nooit aankomen.
Jaren later spoelt ze aan op een zandstrand. Waar is ze? Wat is er met haar gebeurd?

Over de auteurs:
Theo en Marianne Hoogstraaten vormen een Nederlands schrijversechtpaar.  Theo begon zijn carrière als schrijver van lesmethodes en later van jeugdboeken. Zijn vrouw Marianne fungeerde als redacteur en kritische meelezer. Haar rol veranderde langzaam in die van co-auteur en samen schreven ze nog meerdere jongerenromans. In 2005 maakten ze samen hun thrillerdebuut met Een middag aan zee. Inmiddels hebben Theo en Marianne Hoogstraaten meerdere succesvolle thrillers voor volwassenen op hun naam staan waarin vaak actuele, maatschappelijke thema’s aan bod komen. In hun laatste thrillers wordt een link gelegd tussen gebeurtenissen uit het heden en de geschiedenis. Het auteursduo doet altijd uitvoerig research voor hun boeken. Met Wat niemand weten mag slaan ze een nieuwe weg in naar de historische roman.

Het boek:
Wat niemand weten mocht speelt zich af in de 11e eeuw. Europa heeft erg te lijden onder de aanvallen van de vikingen die overal terreur zaaien. Ook Engeland ontsnapt niet aan de aanvallen. Koning Ethelred en zijn gemalin Emma nemen de vlucht over de Noordzee. Samen met hun hofhouding willen ze bescherming zoeken bij Emma’s broer Richard van Normandië. Een schip met verschillende hofdames en hun kinderen dwaalt echter af en strandt op de kust van West-Frisia. Wat er met de schipbreukelingen gebeurd is, blijft een groot raadsel. Vijf jaar later spoelt Dagna van Wessex aan op de kust, ze lijdt aan ernstig geheugenverlies. Ze wordt gevonden door Enar van Hauteville, die zelf aan wal gezet is door zijn muitende bemanning. Na een schermutseling vinden ze onderdak bij Graaf Dirk en zijn vrouw Othelhilde. Gaandeweg herinnert Dagna zich wat er gebeurd is, ze keert terug naar Engeland in de hoop met koningin Emma in contact te komen. Hoe het afloopt, laat ik in het midden om geen spoilers vrij te geven.
Wat niemand weten mocht is een verhaal waarin machtsvertoon, intriges maar ook liefde een grote rol spelen. Een goed geschreven boek waarin historische feiten gekoppeld worden aan een fictief verhaal dat boeiend is om lezen. De ontwikkelingen volgen mekaar in hoog tempo op met een ongecompliceerd woordgebruik en een goed gevoel voor humor zodat het boek niet gaat vervelen Beeldende beschrijvingen van omgeving en gebeurtenissen worden afgewisseld met treffende dialogen. De personages worden mooi uitgediept, toch had het soms beter geweest als de schrijvers wat extra informatie hadden gegeven. De verhoudingen tussen de personen ontwikkelen zich samen met de verhaallijn zonder onnodige zijsprongen die weinig of niets met het verhaal te maken hebben. In de loop van het boek blijven er losse puzzelstukjes liggen die uiteindelijk hun plaats krijgen maar soms is het wat wachten om de context te kunnen plaatsen. De aandacht verslapt nauwelijks door de vele verwikkelingen en een afloop die het verhaal mooi afrondt en allesbehalve teleurstelt. Deze historische roman is zeker de moeite van het lezen waard, de gebeurtenissen zijn onwaarschijnlijk maar worden realistisch beschreven wat de geloofwaardigheid verhoogd. De afbeelding op de cover hoort zeker bij het verhaal, de rug van de gekroonde blonde vrouw geeft niets prijs en is een duidelijke verwijzing naar de titel.
Het is duidelijk dat Marianne en Theo Hoogstraaten met Wat niemand weten mocht een nieuwe richting hebben gekozen. Ze bewijzen dat het mogelijk is om verscheidene genres te combineren in een schrijverscarrière. Het boek is een volwaardige historische roman die, hoewel boeiend geschreven, weinig met een thriller gemeen heeft. Wat mij betreft een meer dan geslaagde poging naar een categorie die mij zeker kan bekoren en regelmatig lees als afwisseling met thrillers.
Het boek is zeker goed genoeg voor 4 sterren (kraaien lijken me niet aan de orde).

Eindbeoordeling:
Originaliteit: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Schrijfstijl: 5
Plot: 4

Deze recensie is mits kleine aanpassingen conform de vormgeving ook te lezen op https://www.leveninextratijd.be/

Tilly Hoskens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten