zondag 20 mei 2018

Reddende engel van Renate Dorrestein


Flaptekst
Ik had in Alicia's bed geslapen, ik had in haar gebarsten spiegel gekeken. Er bestond vast wel een naargeestig sprookje waarin het niet goed met je afliep als je dat deed.

Een jonge vrouw komt door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven. Twee jaar later arriveert een andere vrouw, de verteller van dit verhaal, op de plek des onheils. Terwijl zij onbedoeld allerhande geheimen ontrafelt, wordt haar eigen leven er niet zekerder op.

In haar twintigste roman keert Renate Dorrestein terug naar de door haar geliefde gothic novel. Hella S. Haasse schreef daarover: "Het zijn historisch gezien niet de minst begaafden onder de romanciรจres geweest die in het "gotieke" verhaal de vorm bij uitstek gevonden hebben om haar onbehagen te verwoorden. Ik geloof dat de queeste naar de eigen identiteit de kern vormt van al Renate Dorresteins romans.'
Reddende engel is een spannende psychologische roman over naastenliefde, eigenbelang en het verlangen ergens bij te horen.

Cover
Een oude boerderij op de achtergond met daarnaartoe een zandweg, omgeven door groen. De titel in witte letters.

Mijn mening
Een aardige cover al zou ik hem niet meteen oppakken in de winkel. Wel een cover die goed past bij het verhaal.

Het verhaal
Sabine is haar leven, waarin ze verlaten is door haar man, ontvlucht en strandt in Limburg. Zonder benzine, in noodweer en in the middle of nowhere. Ze wordt ontvangen in een oude, vervallen boerderij waar ze door de bewoners, twee meisjes, Madeleine en Livia, met het nodige wantrouwen wordt bekeken.
Hun vader en grootmoeder zijn naar het ziekenhuis en in Oldenhage, de boerderij, zijn ze nogal op zichzelf.
Toch ziet Sabine in de boerderij meteen een mooi project. Haar werk is om mensen te helpen om van hun authentieke woning een Bed and Breakfast te maken en Oldenhage zou daar uitermate geschikt voor zijn. Om dit te bereiken blijft ze in het dorp logeren. Daar komt ze erachter dat een zekere Alice in Oldenhage is overleden en dat de bewoners met de nek worden aangekeken door de dorpsgenoten.

Door omstandigheden komt Sabine weer terug in Oldenhage en wordt de reddende engel van het gezin als Ennis, de vader, zijn voet breekt terwijl Sabine op bezoek is.
In de dagen dat Sabine in de boerderij logeert komt ze erachter dat Livia al een aantal jaren niet meer van de boerderij af is geweest. Wat is daarvan de reden? En wat heeft de overleden Alice hiermee te maken?
Hoe meer Sabine achter de waarheid komt, hoe ongemakkelijker ze zich gaat voelen. Maar de boerderij verlaten blijkt lastiger dan gedacht. En dat kan Sabine niet alleen de bewoners verwijten.

Mijn mening
Ik was net aan het boek begonnen toen het droevige nieuws kwam dat Renate Dorrestein was overleden. Even wilde ik het boek wegleggen omdat het me mogelijk leek een minder goede recensie te schrijven als ik het boek niets vond. Gelukkig heb ik doorgelezen.

Reddende Engel wordt met vaart en de nodige humor geschreven. Het wordt nergens echt spannend, zoals in een goede thriller, maar de onderhuidse spanning is een constante factor. 
In het begin start het wat warrig en aarzelend maar al snel lees ik het boek met veel plezier.
De karakters zijn prachtig uitgewerkt en ik ben in Zuid-Limburg. Ik slaap in Oldenhage. De sfeer van de omgeving wordt goed weergegeven en ook de bijrollen komen redelijk tot goed tot hun recht.
De afloop van het verhaal is dan des te teleurstellender. Ik snap er weinig van en het leest afgeraffeld. Erg jammer. Hierdoor kan ik het boek geen vijf kraaien geven en dat is echt slechts aan het plot te wijten.
Een mustread? Ondanks geen vijf kraaien, ja, toch wel. Als je in je achterhoofd houdt dat het plot een behoorlijke domper is zal het boek je, tot aan de laatste paar bladzijden, veel leesplezier geven.

Originaliteit 5
Leesplezier 5
Spanning 3
Plot 2
Schrijfstijl 5

4 kraaien
 Baukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten