maandag 5 februari 2018

Geweldloze thrillers?

In Engeland is een nieuwe prijs bedacht door Bridget Lawless, een scenarioschrijfster, en wel voor thrillers waarin vrouwen geen geweld wordt aangedaan. Geen stalking, seksueel misbruik of moorden op vrouwen. Lawless was al het geweld tegen vrouwen in thrillers beu.


Naar aanleiding van de #Metoo-beweging ontstond het idee van de prijs. Bridget vindt dat al het geweld tegen vrouwen als iets alledaags gebracht wordt.

De prijs heet de Staunch Book Prize en heeft een prijs van ongeveer 2300 euro. Binnenkort start zij een crowdfundingsactie om de prijs te bekostigen. Op 25 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Deze datum is gekozen, omdat het de Internationale dag voor de eliminatie van geweld tegen vrouwen is.
De scenarioste werkte oa mee aan The Bill en de film Almost heaven. Dit jaar wilde ze niet meewerken aan de verkiezing voor de BAFTA-awards. Ze wilde namelijk niet het risisco lopen om iemand te verkiezen, waar misschien later bekend van wordt zich aan misbruik schuldig gemaakt te hebben.

Mijn vraag is echter, zou het mogelijk zijn om geweldloze thrillers te schrijven die spannend zijn? Vindt men niet iets juist extra spannend, omdat het een angst is die jou zou kunnen gebeuren? 

Bron: Spanningsblog Peter KuijtGeen opmerkingen:

Een reactie posten