donderdag 22 februari 2018

De vrouw in de spiegel van Dennis Lehane

Titel: De vrouw in de spiegel
Auteur: Dennis Lehane
Uitgeverij: AmboAnthos
Aantal pagina's: 396

Over de auteur:
Dennis Lehane (1965) is een Amerikaanse bestsellerauteur van een aantal alom geprezen thrillers, veelal met een historische grondslag. Lehane groeide op in Dorchester, Massachusetts, de plaats waar ook een van zijn protagonisten, Patrick Kenzie, woont. Voordat zijn eerste misdaadroman in de Verenigde Staten zou verschijnen, volgde Lehane een opleiding creatief schrijven.

In 1994 debuteerde hij met: A drink before the war, naar het Nederlands vertaald als Slapende honden. In dit boek introduceerde hij de personages Patrick Kenzie en Angela Gennaro, twee privédetectives die in zijn latere boek en nog zouden terugkeren. In deze serie verscheen in 2010 het zesde deel, Moonlight mile, vertaald als Het verleden spreekt.
Mystic river (Vuile handen) betekende in 2001 Lehanes grote internationale doorbraak. Het boek belandde direct op The New York Times bestsellerlijst en werd twee jaar later succesvol verfilmd door Clint Eastwood, met grote acteurs als Sean Penn, Tim Robbins en Kevin Bacon in de hoofdrollen. Ook Lehanes zeer gewaardeerde, psychologisch beklemmende thriller Shutter Island (Gesloten kamer) werd succesvol verfilmd door Martin Scorsese in 2009, met Leonardo DiCaprio in de rol van de beschadigde marshall Teddy. Het historisch epos De infiltrant (The given day, 2008), dat werd geroemd als een meesterwerk en het eerste deel was in de Danny Couglin-serie, kostte Lehane een jaar of vier aan voorbereiding en research. Voor zijn tweede Couglin-boek Live by night (Nachtleven) mocht Lehane in 2013 eindelijk zijn eerste Edgar Allen Poe Award in ontvangst nemen.
In 2015 verscheen World gone by (Verloren wereld), een ijzersterke literaire thriller over de Amerikaanse maffia, die Lehane situeerde in het Florida van 1943. Het is de derde thriller met politieman Coughlin.


Achterflap:
Met De vrouw in de spiegel schreef Dennis Lehane een afwisselend hartverscheurende en psychologische pageturner, met messcherpe dialogen en levensechte personages. Dit is Lehane op zijn best. Dennis Lehane is de auteur van onder andere The New York Times bestsellers Gone, Baby, Gone; Mystic River; Shutter Island; De Infiltrant en Nachtleven.

Rachel Childs was ooit een succesvolle journaliste, tot ze live op tv een inzinking kreeg. Sindsdien komt ze haar huis niet meer uit. Thuis heeft ze gelukkig een comfortabel leven met een ideale echtgenoot. Tenminste, dat denkt ze, tot ze door een toevallige ontmoeting gedwongen wordt vraagtekens te zetten bij de oprechtheid van haar man. In haar zoektocht naar de werkelijkheid wordt Rachel een wereld ingezogen van samenzweringen, misleiding en geweld, die haar tot op de rand van de waanzin brengt. Wie is haar man?

Cover:
Vooral de naam van de auteur springt eruit. Dennis Lehane in grote gele letters, een naam die alles in huis heeft, van mooie dialogen, goed uitgewerkte karakters, spannende detectiveserie en geweldige psychologische thrillers. De titel en onderschrift roepen direct vragen op, wie is de vrouw in de spiegel, van wie hield ze, maar haatte ze ook? De vrouw (zonder ogen) op de cover is wat wazig, haast verweerd en mysterieus. Al met al, ik heb er zin in om in dit boek te beginnen! 

Wat ik van dit boek vind:
Ik ga er doekjes om winden, dit is naar mijn het minste boek van Denns Lehane wat ik tot nu heb gelezen en dat zijn ze bijna allemaal. Mijn teleurstelling is dan ook erg groot, want ik keek er heel erg naar uit. Het komt mede doordat er op mijn achterflap een “spoiler” staat. Dat heeft mijn aandacht te veel afgeleid van het verhaal, wat op zich goed in elkaar zit, maar het einde is naar mijn inziens te veel van het goede. Maar goed, laat ik deze negatieve spiraal doorbreken en wat meer vertellen over het verhaal, want het is zeker niet slecht!

Rachel is een succesvolle journaliste en heeft haar leventje goed op orde. Ze is gelukkig getrouwd en samen  leven ze een luxe leventje, het gaat het stel voor de wind. Ze heeft zelfs de kans om te promotie te maken en daarvoor dient ze een reportage te maken van een aardbeving in Haïti. Een geweldige kans om te laten zien wat ze in huis heeft, maar ze stort compleet in en dat voor het oog van de camera tijdens een live uitzending. Haar promotie kan ze nu wel op haar buik schrijven en het leidt zelfs tot haar ontslag. Haar man kan hier niet mee omgaan en een scheiding is het gevolg. Dit alles maakt Rachel angstig en dat uit zich onder andere in de vorm van pleinvrees., waardoor ze de straat niet meer op durft
Op de dag dat de scheiding definitief wordt uitgesproken, komt ze een oude bekende tegen, David de privédetective die haar jaren geleden heeft geholpen in haar zoektocht naar haar vader. Ze laten er geen gras over groeien en binnen de kortste keren zijn ze getrouwd. Maar is David wel wie hij beweerd te zijn?

Het verhaal is in drie hoofdstukken opgedeeld. Het eerste deel beslaat zo'n 33 jaar en gaat over Rachel's jeugd, haar moeilijke relatie met haar moeder, haar zoektocht naar haar vader, haar eerste man en haar succesvolle carrière die in de lift zit.  In het eerste deel lijkt het Rachel allemaal voor de wind te gaan. Het tweede deel is een periode van vier jaar en gaat met name over haar tweede man Brain en de periode dat Rachel niet de straat op durft. In deel drie barst het van de actie. Rachel komt in een wereld terecht met vele duistere kanten. Weet ze zich staande te houden en zich hier uit te redden?

Dennis Lehane weet als geen ander hoe hij de personages neer moet zetten om ze geloofwaardig over te laten komen. Hij krijgt het voor elkaar om je als lezer zo ze mee te laten leven met een personage dat je de neiging krijgt om die persoon wakker te schudden of zelfs uit te schelden. Ik heb me dan ook regelmatig boos gemaakt en wilde dan een personage even goed de waarheid zeggen.
De boeken die zijn verfilmd, zijn zo goed verfilmd dat ik precies dat op het scherm zag, wat ik mij erbij voorgesteld had tijdens het lezen. Erg knap als je zo kunt schrijven.
Ondanks het feit dat ik baal van de “spoiler” op mijn achterflap, heb ik toch weer genoten van zijn schrijfstijl. Het verhaal op zich, vond ik dit keer echt minder hierdoor, maar ik ga zeker zijn volgende boek ook weer lezen, want hij blijft een topper!

Punten:
Originaliteit: 3
Leesplezier: 3
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3
Plot: 3

De vrouw in de spiegel krijgt van mij  3 kraaien.


Lilian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten