woensdag 7 februari 2018

De boekenkast van Bianca Nederlof

In 2014 verscheen Bianca Nederlofs thrillerdebuut Ongrijpbaar welk genomineerd werd voor de Schaduwprijs. Binnenkort komt haar tweede thriller uit, genaamd Ondenkbaar. Maar wat heeft de auteur zelf in haar boekenkast staan? Wij mogen meekijken.

*Hoe divers is jouw boekenkast?

Redelijk divers. Thrillers, romans, literatuur, fantasy, kinderboeken, jeugdboeken, non-fictie. Er is van alles wat te vinden.

 *Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?

Ik heb mijn boeken ingedeeld in verschillende categorieën per plank, zoals;
-      Boeken van mensen die ik ken.
-      Boeken waaraan ik heb meegewerkt (redactie of correctie).
-      Boeken die ik echt heel tof vond en nog een keer wil lezen.
-      Boeken die ik nog niet gelezen heb.

En dan nog wat genres bij elkaar, zoals non-fictie en fantasy.
Per plank heb ik ze dan weer op hoogte gesorteerd, om ‘rust’ in de kast te creëren.

*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?


Dat zijn er eigenlijk 9, namelijk de drie eerste trilogieën van Robin Hobb. De boeken van de Zieners, de boeken van de Levende Schepen en de boeken van de Nar.
Ik ben vooral blij dat ik deze boeken heb, omdat ze nu niet meer verkrijgbaar zijn. Inmiddels is de hele vervolgtrilogie op deze boeken al uit en die ‘mag’ ik alle drie nog gaan lezen. Als ik een keer een lange vakantie heb, denk ik. (Stiekem wil ik er niet aan beginnen omdat ik het dan zo jammer ga vinden dat ik ze uit heb.)


*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?

Ik heb niet echt één favoriet boek aller tijden, maar die van Robin Hobb zijn wel mijn favorieten in het fantasygenre.
Verder zijn favorieten Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer (de film ervan is ook puur genieten), De Boekendief van Markus Zusak (de film heb ik nog niet gezien) en De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon.

*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?

Boeken die ik tweedehands gekocht heb en niet meer opnieuw hoef te lezen, doe ik makkelijk weg. Vorig jaar ben ik verhuisd, toen heb ik veel op Marktplaats gezet, maar ook veel aan een lokale vereniging weggegeven die elk jaar een boekenmarkt houdt.


*Lees je veel?

Vooral voor mijn werk als redacteur. Het is jammer dat ik weinig nog echt met een boek in een hoekje van de bank wegduik om mezelf in het verhaal te verliezen. Zou ik toch weer meer moeten doen. Maar na een hele dag met geschreven woorden bezig te zijn geweest, is Netflix vanuit datzelfde hoekje van de bank wel erg verleidelijk…
Voor 2017 had ik twaalf boeken uit mijn ‘nog te lezen’-lijst gekozen die ik per se dat jaar wilde lezen en dat is ook gelukt. Misschien toch voor 2018 ook weer doen.

*Waar lees je het allerliefste?

In het hoekje van de bank. 😉 Of in bed. En in de zomer buiten in de tuin op de ligstoel.

*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?

Ik was heel erg onder de indruk van de Thule-trilogie van Thea Beckman. Ik las de boeken in groep acht en kwam daardoor tot het besef dat een maatschappij er ook totaal anders uit kan zien. Dat wat je voor vanzelfsprekend aanneemt, dat niet hoeft te zijn. Die boeken bezit ik niet, maar ik zou ze eigenlijk wel weer eens willen herlezen.

En dan zie ik nu in mijn kast het boek van Bambi staam. Een dik boek, een omnibus met vier verhalen van Felix Salten: Bambi, Bambi’s kinderen, Perri en Vijftien hazen. Ik zit er nu even in te bladeren en krijg dat hele gevoel dat ik als kind had weer terug. Die verhalen lieten me voor het eerst verliezen in een andere wereld.

*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

Mijn moeder leest veel, nog steeds. Mijn vader niet zo. Er werd vaak voorgelezen bij het naar bed gaan en mijn leeshonger werd in geval goed gevoerd met genoeg boeken die ik kreeg of kon lenen bij de bibliotheek.

*Leen je wel eens boeken uit?

Zelden. Het duurt vaak jaren tot je uitgeleende boeken weer terugkrijgt, als je überhaupt nog weet dat er een boek bij iemand anders ligt. Ik geef liever boeken weg, dan houd ik zelf mijn eigen exemplaar in de kast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten