Auteur: Angie Thomas
UItgave : 2017
Uitgeverij: Moon
Achterflap
Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was 'vermoedelijk' een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.
Het boek start als Starr, zonder het haar ouders te vertellen, met Kenya mee naar een feest. Daar komt ze Khalil weer tegen. De eerste jongen die haar ooit zoende en haar beste vriend was. Opeens ontstaat er op het feest een ruzie en wordt er geschoten. Khalil en Starr rennen naar zijn auto en rijden snel weg. Even later worden ze door een politieauto aangehouden.
Starr werd op 12 jarige leeftijd ingelicht over zowel de bloemtjes en de bijtjes, als over hoe te handelen als je met de politie in aanraking komt:
'Starr-Starr, altijd doen wat ze zeggen', zegt hij. 'Hou je handen zo dat ze ze kunnen zien. Geen onverwachte bewegingen maken. Alleen praten als je iets gevraagd wordt.'
In enkele momenten wordt Khalil doodgeschoten door de agent. Starr is de enige getuige, maar uit angst voor rellen wordt haar geadviseerd om niet te getuigen. Tot ze inziet dat ze voor Khalil moet opkomen en naar de politie stapt.
Er ontstaat een enorm mediacircus en er zijn volop rellen in de buurt waar Starr woont.
Het meisje groeit op in een armoedige buurt Garden Heights waar veel in drugs gehandeld wordt en weinig mooie toekomst aan de horizon schijnt. Zo heeft haar vader ooit een paar jaar vast gezeten tijdens de eerste jaren van haar leven. Haar ouders hebben haar op een witte school gedaan in een goede buurt Williamson om zo een toekomst te kunnen krijgen. Maar dit verscheurt Starr in twee werelden. Nergens kan ze zich zelf werkelijk zijn. Thuis spreekt ze straattaal en op school mag ze nooit boos worden, want dan is ze de 'black angry girl' en praat ze beleefd.
Hoe hard ze ook probeert los te komen van de ene wereld , ze wordt door alles wat gebeurt keihard teruggeworpen als ze de keuzes maakt te gaan staan voor wie ze is.
De titel van het boek komt uit een lied van Tupac en wordt via de woorden van Khalil uitgelegd als The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody . In andere woorden : wat wij de jongeren geven, laten ze zien als ze groot zijn. Oftewel een slecht voorbeeld doet volgen.
Mening
Als wit persoon kan je niet zeggen dat je je helemaal kan invoelen in de hoofdpersoon Starr. Je kan je het proberen voor te stellen maar voelen doe je het niet. Het boek raakte mij wel enorm, omdat je bij zoveel dingen niet stil staat als witte persoon. Ooit stil gestaan dat zwarten eerder als drugsdealer bekeken worden en daarom moeten uitkijken als ze een kapot achterlicht hebben? Of dat je heel veel , zogenaamd als grappig bedoelde opmerkingen moet accepteren. De vriendinnen van Starr in het boek maken ook onschuldig bedoelde opmerkingen, maar bij beter doorlezen enorm fout eigenlijk zijn. Zoals een vriendin van mij al eens zei: je kan eigenlijk alleen als "groepslid" cq betrokkene keiharde grappen maken over het onderwerp wat jouw groep betreft. Iedereen lijkt bijvoorbeeld te begrijpen dat je bijvoorbeeld over kanker geen grappen maakt, terwijl juist de patienten tijdens de urendurende chemo keihard grappen maken en veel lachen. Maar grappen die je maakt over bijvoorbeeld zwarten of homo's; ze kunnen niet. Niet als jij de andere groepering ben. Het is nooit alleen een grapje. Er spreekt altijd ietwat minachting uit.
Het boek doet je vaak tijdens het lezen nadenken over hoe jij denkt en doet. Klinkt het nu als een verhaal wat belerend is en jou wilt opvoeden? Ik mag hopen dat ook jij als je het leest, je achter de oren zal krabben. Maar The hate u gave is daarnaast ook echt gewoon een lekker leesbaar boek waarin veel gebeurd en de hoofdpersoon en bijfiguren mooi uitgewerkt zijn. Je hebt er een filmisch gevoel bij, maar dat zal mede komen omdat de beschreven situaties vaak voorbij kwamen op tv. Het is ongelofelijk realistisch neergezet.
Het boek is een Young adult, maar een absolute aanrader ook juist voor volwassenen. Ga mee in de wereld van Starr en kijk eens met andere ogen naar de wereld om je heen.
4,5 kraai voor The hate you give
Geen opmerkingen:
Een reactie posten