donderdag 28 december 2017

Nachthandel van Lee Child

Auteur: Lee Child
Titel: Nachthandel
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar van uitgave: 2017


Auteur
Lee Child (Coventry, Engeland, 1954) is het pseudoniem van de thrillerschrijver Jim Grant. Child brak door met zijn eerste boek Killing Floor (Jachtveld) en heeft sindsdien een hele serie bestsellers op zijn naam staan. Hij woont voornamelijk in Manhattan, maar heeft ook een huis in Zuid-Frankrijk.

Alle boeken van Lee Child hebben de Amerikaanse ex-militair Jack Reacher als hoofdpersoon. Reacher, die uit eigen beweging het leger heeft verlaten, leidt een zwervend bestaan in de Verenigde Staten, waar hij zijn avonturen beleeft.

Zijn boek "One Shot" werd verfilmd onder de titel Jack Reacher en de film is eind 2012 première gegaan met Tom Cruise in de rol van Jack Reacher. In 2016 kwam de opvolger Jack Reacher: Never Go Back uit, eveneens met Tom Cruise


Achterflap

Advies: leg Reacher geen strobreed in de weg.

Jack Reacher maakt een wandelingetje in een stad in de Amerikaanse Midwest. In de etalage van een pandjeshuis valt zijn oog toevallig op een sierraad, een kleine damesring van de militaire academie West Point. Wie zou van zoiets afstand doen? Jack Reacher gaat op zoek naar de eigenaresse en laat zich niet dwarsbomen.

Lee Child is de internationale bestsellerauteur van de Jack Reacher-serie. Daarvoor ontving hij in 2013 de prestigieuze Diamond Dagger Award. Het negende boek One Shot (Voltreffer) en het negentiende boek Never go back (Ga nooit terug) zijn verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol.


Mening
Het is lastig om nog objectief met Jack Reacher mee te lezen nadat je Tom Cruise de hoofdrol in een van de films, gebaseerd op de boeken, hebt zien spelen. Het grote lichaam wat Jack in de boeken heeft is dan toch wat vervormd. Hij gaat dit keer op zoek naar de reden waarom een ring van iemand van West Point aangeboden wordt.
De boeken van Lee Child zijn nogal voorspelbaar, maar dat weet je als lezer. Ik heb ze lang niet allemaal gelezen en dat maakt voor het verhaal ook niet uit. Het is niet zo dat Jack Reacher zulke belangrijke persoonlijke dingen meemaakte, die je niet had mogen missen. Ook maakt het geheel niet uit of je een boek uit 2017 of uit bijvoorbeeld 2008 leest. Alle ingredienten zijn aanwezig: zoektocht, lange ritten, lege wegen, vechten, schieten, vrouwelijk schoon en het eind is altijd dat onze Jack de uiteindelijke winnaar was. Spannend is dat dan niet en ook de personages zijn niet bepaald diepgravend beschreven. Maar je weet wat je krijgt en de lezer wil dit dus graag en Lee Child doet dan ook geen moeite om het eens echt anders in een kaftje te laten lijmen. Ik vergelijk dit soort boeken altijd met de ouderwetse Bubblicious kauwgom: lekker lang kauwen en dan opblazen en PANG. Boek is afgelopen.

Conclusie
Voor de vele fans weer een boek om onder de kerstboom te willen hebben. Verstand op nul en gaan met die banaan. Voor mij een lekker tussendoortje waarvan ik vantevoren weet dat het een oke boek zal zijn.

Plot                3,5
Leesplezier    3,5
Spanning       3,5
Orginaliteit    2,5
Pschologie     2,5

Drie kraaien voor Nachthandel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten