donderdag 7 december 2017

Meisje in de sneeuw van Danya Kukafka

Auteur: Danya Kukafka

Titel: Meisje in sneeuw


Uitgeverij: Hollands Diep


Publicatiejaar:  oktober 2017


Achterflap
Wanneer de populaire scholiere Lucinda Hayes vermoord wordt aangetroffen, laat dat niemand in haar slaperige stadje in Colorado onberoerd, en zeker niet de jongen die te veel van haar hield, het meisje dat net zo'n perfect leven wilde als zij en de agent die haar moord moet onderzoeken.
Door de tragedie gaan die drie onvergetelijke personages - ­Cameron, Jade en Russ - noodgedwongen de confrontatie met hun diepste geheimen aan in de hoop troost te vinden, de waarheid of beide. Op briljante wijze verkent Danya Kukafka het begrip identiteit en de vlijmscherpe grens tussen liefde en obsessie, tussen kijken en zien, waarheid en herinnering. Meisje in sneeuw is een onvergetelijke leeservaring.

Mening
 Ik was erg benieuwd naar dit boek, nadat ik de samenvatting las. Het leek duidelijk een niet doorsnee thriller te zijn. Zou het te literair gaan worden? De uitgeverij Hollands Diep geeft namelijk geen doorsnee makelijke thrillers uit. Ik was na wat actiethrillers wel toe aan wat meer literair werk.

Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal vertelt en zo leer je de personen goed en uitgebreid kennen. Hun relatie tot het dode meisje wordt duidelijk uit de beschrijvingen.

We hebben de  scholieren Cameron en Jade en de jonge rechercheur Russ, die de zaak onderzoekt.
Cameron leek geobsedeerd door Lucinda. Hij sluipt soms haar kamer binnen en maakte tekeningen van haar. Een van de tekeningen wordt bij het dode meisje gevonden
 Jade was jaloers op Lucinda, want die leek alles te hebben wat zij niet had en hoopte dat ze zou verdwijnen.
Russ lijkt meer bezig met privezaken dan met de moord zelf. 

Kukafka zet de personages zo uitstekend neer, dat je bijna zelf in de hoofden van de mensen kan meekijken. Ze roepen medeleven op, maar ook irritaties. Een eigenschap die een goed auteur beheerst. 
De moord lijkt in Meisje in de sneeuw minder belangrijk dat het vertellen hoe en waarom de hoofdpersonen handelen. De vraag wanneer iets een thriller is, is al vaker gesteld. Ik zou eigenlijk als je een echte fanatieke thrillerlezer bent, dit boek niet aan jou aanraden. Wel als je graag naast thrillers ook ander soort boeken leest. Of dit boek niet beter onder roman uitgegeven had kunnen worden, is een vraag die die ik met ja moet beantwoorden. Een thriller waar een moord eigenlijk maar bijzaak is (ondergesneeuwd is haha) , zorgt al snel voor teleurstellingen bij kopers. Maar misschien zitten er onder die kopers ook juist mensen die erg verrast worden door dit genre en net als mij zullen genieten. Een genre met veel details en uitgesponnen beschrijvingen, waardoor het verhaal traag verloopt. Ik kijk uit naar wat ze met een volgend boek zal doen.

Hoe ga je dit boek beoordelen, want als thrillersite kijk je naar spanning en plot en daar valt wel wat aan op te merken

Plot               3
Psychologie 4,5
Orginaliteit  4
Leesplezier  4,5
Spanning      3

Dan komt het op vier kraaien uit voor Meisje in de sneeuw
Koop bij bol.com







Geen opmerkingen:

Een reactie posten