vrijdag 10 november 2017

Levend bewijs van Annet de Jong

Titel: Levend bewijs
Auteur: Annet de Jong
Uitgeverij: Querido’s Uitgeverij
Publicatiedatum: 2010
Aantal bladzijdes: 180 (epub)

Cover
Op de cover staat vaag de afbeelding van een babyvoetje. Vrij lichte kleuren zijn er gebruikt voor deze cover. Ik zou hem niet direct associëren met een thriller.

Auteur
Annet de Jong is journaliste en studeerde Engelse taal- en letterkunde. In 2008 schreef ze haar eerste thriller Vuurkoraal. Samen met Dominique van der Heyde, parlementair verslaggever, journalist en auteur, vormde ze een schrijversechtpaar. Ze schrijven onder het pseudoniem Anna Levander. In 2014 publiceerden zij hun thrillerdebuut Morten, deel één in een politiek georiënteerde trilogie. In 2015 volgden deel twee, Mo en deel drie, M. Deze trilogie wordt ook wel vergeleken met de serie House of Cards en Borgen.

Achterflap
Kort na zijn achttiende verjaardag doet Julius Visser een schokkende ontdekking: zijn vader en moeder blijken niet zijn biologische ouders te zijn. Omdat Julius geen bevredigende antwoorden krijgt, gaat hij op zoek naar zijn afkomst. Zijn speurtocht leidt naar een kliniek voor vruchtbaarheidsbehandelingen waar zich praktijken afspelen die het daglicht niet kunnen verdragen. Het brein achter de kliniek is de steenrijke Eduard Manshold, een gynaecoloog met een onberispelijke reputatie. Manshold voelt zich bedreigd, maar Julius is niet van plan hem met rust te laten voor hij achter de waarheid is. En dan blijkt dat het soms beter is niet alles te (willen) weten. Julius raakt verstrikt in een web van persoonlijke, financiële en politieke belangen.

Mijn mening
Eens een keer een wat ouder boek gelezen. Ik moet zeggen dat ik het onderwerp bijzonder vind om in een thriller te gebruiken, maar het is zeer goed uitgewerkt. Het betreft een speciale behandeling om zwanger te worden, de politiek valt hier erg over en wil de wet aanscherpen. Embryoselectie is een erg heikel punt in het boek.
Julius wordt uitgebreid omschreven als een mooie, krachtige maar ietwat vreemde knul. Zo is hij smoorverliefd op zijn nicht, Aaf, die lesbisch is. Hij is er heilig van overtuigd dat hij haar kan “genezen”. Julius is een excentriek personage welke goed past in het verhaal. Ondanks de bizarre dingen die hij denkt en doet leef je ook mee. De overige personages zijn redelijk normaal en stabiel en worden voldoende uitgewerkt voor het verhaal.
Spanningsopbouw is prima, verhaal is niet overal even spannend maar wordt wel redelijk vastgehouden. Naarmate het einde nadert stijgt de spanning zienderogen en het einde is erg goed gevonden. Bijzonder slot van het verhaal.
Annet heeft een prettige schrijfstijl, lekker vlot zonder al teveel moeilijk taalgebruik (rondom de behandeling betreft het zwanger worden, worden wel wat moeilijkere bewoordingen gebruikt, maar dit hoort erbij en is niet storend). Ik had het persoonlijk wel prettig gevonden als er iets meer onderscheid in de hoofdstukken had gezeten, ik had nu het gevoel dat ik één heel lang hoofdstuk aan het lezen was. Dit was af en toe wat verwarrend en ik lees altijd graag van hoofdstuk naar hoofdstuk voor ik een boek wegleg.

Kortom, een verrassend “oudje” met een bijzonder thema. Goed uitgewerkt verhaal, mooie spanningsopbouw. Je blijft lezen omdat je wilt weten hoe de vork nu in de steel zit!

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4


Hiermee een krappe 4 kraaien voor Levend bewijs van Annet de Jong.




Amanda


Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten