donderdag 23 november 2017

De boekenkast van Esther van Golen


Wat voor soort boeken heb je in jouw kast staan?

Ik heb heel veel soorten boeken in mijn kast staan. Maar ik heb ook meerdere boekenkasten. Ik zeg weleens dat mijn huis ondersteund wordt door de vele boeken. Er staat; science fiction, fantasy, jeugd, romans, literaire thrillers, historische romans, literatuur, wetenschappelijke boeken, naslagwerken, kookboeken, handwerkboeken, oorlogsverhalen, joodse verhalen, bijbels, kinderboeken en noem maar op.

Hoe heb je ze gesorteerd ( op serie, alfabet, kleur of kriskras)?
Ik probeer iedere keer wanneer ik de kast reorganiseer in ieder geval de genres bij elkaar te krijgen. Maar uiteindelijk komt het toch weer door elkaar.


Is de kast geheel voor jou of zetten huisgenoten ook boeken in de kast?
Nee boeken lezen we met het hele gezin en staat er ook van iedereen wel iets in. Maar de meerderheid zijn wel mijn boeken.

Wanneer kreeg je je eerste boekenkast?
Mijn eerste echte boekenkast was toen ik dertien was. Maar ook die was nog maar klein. Daarvoor moest ik het doen met een plankje.

Wat gebeurd er als de beschikbare ruimte vol is?
Ik probeer echt alles in de kast te krijgen. Dus soms leg ik de boeken plat en met dubbele rijen. Als dat niet meer past dan gaat er bovenop de kast gestapeld worden tot er weer eens goed nagekeken wordt wat van wie is en dan schuiven we een en ander door naar 'eigen boekenkasten'.


Leen je boeken uit?
Ja, zeker wel. Maar nadeel is dat je soms je boek niet terug krijgt.

Welk boek ( of boeken) is jouw favoriete? En waarom juist deze?
Ik heb veel favorieten. Bijv. Dansers zonder benen ; Clara Asscher Pinkhof dit is een zo invoelbaar en nuchter maar toch zo indringend geschreven oorlogsverslag. Daar kun je alleen maar van houden en tegelijkertijd beschaamd over zijn.
Badwater van Guurtje Leguijt is ook een klassieker(vind ik) over pleegkinderen en zo indringend ook geschreven. Kwetsbaar.

Welke ook erg mooi zijn zijn de boeken van Carlos Ruiz Zafon, heel meeslepend en spannend. Of de boeken van Annie MG Schmidt daar zit zoveel lol en taaligheid in,heerlijk. Net als de boeken van Marten Toonder. En nog veel veel meer.

Welk boek kreeg nooit een plek in jouw kast?
Horror verhalen daar heb ik echt een broertje dood aan.

Welk hoop je ooit nog in die kast te kunnen zetten?
Oh dat zijn geen specifieke wensen op dit moment. Maar laat mij bij een boekenkraam of winkel en er zit wel iets tussen voor mijn kast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten