zondag 19 november 2017

Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder

Titel: Dagboek van een getuige
Auteur: Astrid Holleeder
Uitgeverij: Lebowski
Publicatiedatum: oktober 2017


Achterflap:
Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?
Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.
Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. 
Mening:
Ook ik las Judas, net zoals half Nederland dat deed. Ik vond het verhaal toen verbijsterend. Wel had ik een aantal bedenkingen bij het boek en zo vond ik bijvoorbeeld dat er wel heel veel herhaling in het geschrevene zat. Met de helft van Judas was het verhaal ook al duidelijk en schokkend geweest. Echter; herhaling werkt bij veel mensen om het beter door te laten dringen en de kleine groepw aar het juist irriteert is te verwaarlozen, dus ik snap het gebruik er van. Dat er vanzelfsprekend een vervolg zou komen, kon je op je klompen aanvoelen. Je zou als uitgever gek zijn als je zo'n verkoophit niet nog iets verder uitwringt. Als je dan leest hoe de auteur zelf van het verdiende geld van boek 1 haar beveiliging kan verbeteren, gun je de vrouw de hoge verkoopcijfers. Ook van dit boek.
Wat een treurigheid  hoe justitie omgaat met belangrijke getuigen. En wat een gevaar liep (en nog steeds natuurlijk) deze vrouw terwijl ze dacht beveiligd te worden. Armoe troef hoe de overheid geen geld wil steken in een veilig onderkomen. Ik vond bijna dit boek nog verbijsterender. Hoe deze vrouw vanzelfsprekend niet meer kan werken en bijna alles zelf moet betalen. Hoe apparatuur niet bleek te werken en ga maar door.
Echter kwam ook in dit Dagboek van een getuige en herhaling voor van Judas en had ik opnieuw het gevoel dat het beknopter had gekund. Ik ging sneller door de bladzijdes heen op een gegeven moment, omdat ik het op dat punt dan wel wist.
Conclusie is dat ook dit boekje intrigerend is om te lezen, zeker nu kijkend hoe iemand probeert iets van een leven te maken met zoveel dreigend gevaar. Het is simpel geschreven en dus voor iedereen makkelijk leesbaar. Maar ik had iets meer diepgang prettig gevonden. Maar voor een kijkje in de wereld van hoe  justitie werkt in een belangrijke zaak, misschien wel de belangrijkste zaak in Nederland, een aanrader. 
Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten