zaterdag 14 oktober 2017

Getuigenverklaring van Scott Turow

Auteur:

Scott Turow is in 1949 geboren in Chicago. Hij heeft rechten gestudeerd aan de universiteit van Harvard. Na zijn studie is hij als advocaat gaan werken in Chicago.

Hij is nu ook een van de succesvolste schrijvers van Amerika. Sinds zijn debuut Presumed Innocent in 1987 werden zijn boeken in meer dan veertig talen vertaald en er werden wereldwijd meer dan dertig miljoen exemplaren van verkocht.

Cover:

Donkere cover met een donker silhouet die de kant op kijkt van hoge gebouwen en een standbeeld. Persoonlijk vind ik het geen interessante cover. Het boeit niet en het vraagt niet om opgepakt te worden.

Als je de achterflap leest zou de cover de buurt kunnen zijn rondom het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het verhaal:

Bill ten Boom heeft alles achtergelaten wat hij ooit als belangrijk beschouwde: zijn carrière, zijn vrouw en zelfs zijn land. Als hij vervolgens wordt benaderd om de verdwijning van honderden Kosovaarse vluchtelingen in Bosnië te onderzoeken, belandt hij midden in een uiterst complexe en gevoelige strafzaak. Om de waarheid over de chaotische periode vlak na de Bosnische oorlog te kunnen achterhalen, moet hij kriskras de wereld rond, achter alle betrokkenen aan, variërend van Servische paramilitairen tot beroepscriminelen en de Amerikaanse overheid. Hij ontdekt algauw dat iedereen er een dubbele agenda op na houdt. Zal hij erin slagen om de verleidingen van de gemakkelijke antwoorden te weerstaan in zijn zoektocht naar gerechtigheid?

In een van zijn spannendste romans ooit beschrijft Scott Turow de politieke machinaties en manoeuvres die het Internationaal Strafhof in Den Haag moet zien te ontrafelen.

Mijn mening:

Scott Turow is een bekende onder de grootmeester van de Legal thrillers. Voor mij was deze auteur een grote onbekende. Na het lezen van de achterflap ben ik wel benieuwd hoe het verhaal zich af gaat spelen.

Het begint met de getuigenverklaring van Ferko, de enige overlevende die verteld wat hij heeft meegemaakt op 27 april 2004 in het plaatsje Barupra in Bosnië. En hoe hij zag hoe ongeveer 400 Roma werden meegenomen en naar een steengroeve werden gebracht waar ze levend werden begraven door explosieven te gebruiken bij de ingang van de steengroeve.

Hierna leren we de advocaat Bill ten Boom kennen. Hij werd overgehaald door een vriend om naar Nederland te komen en daar te gaan werken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij neemt de uitdaging aan. In de zaak heeft hij naast zich een onderzoeker genaamd Goos. Hij staat Bill bij met zijn ervaringen. Zo gaan ze ook samen naar Bosnië om het uit te zoeken. Alleen zijn ze in Bosnië niet echt welkom en maken ze meer dan genoeg mee. Tijdens het lezen vraag je je steeds af wie er nu wel te vertrouwen is en wie andere bedoelingen hebben. De auteur weet goed gevoel in het boek te leggen. Zo voel je de angst en kan je je bijna beeldend de gruwelheden zien. En tijdens het lezen zijn er verschillende complotwendingen die je even op andere gedachten zet.

Echt sprake van veel spanning was er niet. Door de schrijfstijl las het op zich vlot, maar ik vond dat sommige stukken maar gestaag vorderde.

Inleven in een personage had ik niet. Je las het boek letterlijk als een buitenstaander.

En toen kwam het einde. Ik had toch een totaal ander einde verwacht. Ik had het gevoel dat ik nog een stukje afronding mistte.

Misschien heeft dit toch te maken dat het verhaal op zich best ingewikkeld was.

Scott Turow heeft een goed verhaal weten neer te zetten, maar voor mij heeft hij John Grisham niet overtroffen.

Plot: 3

Schrijfstijl: 4

Leesplezier: 3

Originaliteit: 3

Psychologie: 4

Spanning: 3

Getuigenverklaring krijgt van mij 3,5 sterren

Brenda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten