dinsdag 3 oktober 2017

De boekenkast van ..Nadine Barroso

Nadine Barroso (1981) studeerde Engelse Taal en Cultuur in Leiden. Ze woonde een aantal jaren in Groot-Brittannië en Rusland. Dit jaar bracht ze haar thriller Ken mij niet uit wat alleen maar goede recensies lijkt te ontvangen. Wat heeft deze schrijftster zelf in haar boekenkast staan?


*Hoe divers is jouw boekenkast?


Ik deel mijn boekenkast met mijn man en die kast is net zo divers als ons huwelijk: vol uitersten. Hij zorgt voor de bestsellers, de biografieën en de politieke boeken en ik voor de pareltjes van minder bekende Nederlandse auteurs, Engelse en Amerikaanse klassiekers, mindfulness en ouderschapsboeken. Die laatste worden nu niet echt meer aangevuld, op een gegeven moment heb je je eigen weg daarin wel gevonden. 


*Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?


Mijn man maakt het regelmatig netjes en let dan voornamelijk op grootte. Ik heb mijn eigen planken en mijn lief heeft zijn eigen planken. Welk stel heeft niet een beetje eigen ruimte nodig, hahaha! 


*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?

Mooi om te zien, bedoel je? Mijn eerste eigen versie van 'Sjakie en de Chocoladefabriek' van Roald Dahl is prachtig! Ik won als achtjarige een prijs bij een schrijfwedstrijd en met de boekenbon die daarbij zat kocht ik o.a. dit boek zelf. Wat een schat. 

Zojuist heb ik de nieuwste uitgave van 'Alleen op de wereld' van Hector Malot aangeschaft, met illustraties van Charlotte Dematons. Ik heb het verhaal 'grijsgedraaid' op casettebandjes maar dit is de eerste keer dat ik het boek echt in handen heb. Ik vind het prachtig. Ik ben benieuwd of mijn zoons het verhaal net zo mooi vinden als ik! 
Een derde boek dat er mooi uitziet, kan ik eigenlijk niet bedenken maar mooie boeken qua inhoud heb ik genoeg! 

*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?


Ik heb meerdere favorieten maar de twee die ik noemden horen daar zeker bij. Daarnaast heb ik op mijn favorietenlijstje staan: 'The Handmaid's Tale' van Margaret Atwood, 'Lord of the Flies' van William Golding, 'Woman on the Edge of Time' van Marge Piercy en 'Pride and Prejudice' van Jane Austen. Ik hou van boeken die de 'mankementen' van de maatschappij op subtiele wijze aan de kaak stellen en je doen nadenken. 


*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?


We hebben meerdere (overvolle) boekenkasten in huis en hebben allebei nog nooit een boek weggedaan. Ik denk dat er eerder een boekenkast bijkomt, haha. 


*Lees je veel?


Ik heb altijd veel gelezen, ook voor mijn studies (o.a. Engelse Taal&Letterkunde) en ik zou nu meer willen lezen. Het gaat momenteel alleen niet zo hard. Tussen het zelf schrijven en mijn drie energieke jongens waarvan de jongste van een jaar altijd bij me is, blijft er weinig energie over om te lezen. Ik vind het echter toch belangrijk om altijd in een boek bezig te zijn dus het 'boek van het moment' (ik lees er altijd maar één tegelijk) verplaatst ook met me mee door het huis voor verloren momentjes waarop ik even een paar bladzijden kan lezen. 


*Waar lees je het allerliefste?


Het liefst in bed maar een ligstoel in de schaduw op een warme dag doet het ook goed! 


*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?


Mathilda, de Heksen, de GVR en Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl staan me het meest bij. Ik had het gevoel dat de auteur voor mij schreef en voelde me heel speciaal. Ik was ook wel echt heel jong toen ik die las. Er ging een wereld voor me open. Deze boeken staan nu in de - ook overvolle - boekenkast van mijn twee oudste zoons. 


*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

Ja, we werden toen we klein waren altijd voorgelezen. Vooral de momenten dat mijn vader voorlas en zich versprak (Hij is een Spaanse Nederlander en sprak toen nog niet altijd accentloos Nederlands) staan me helder bij. We gierden het dan uit. En hij bleef toch voorlezen aan zijn drie giebelende dochters, de held. We gingen ook regelmatig met mijn moeder naar de bibliotheek om zelf boeken uit te zoeken. Uren mochten we dan rondsnuffelen. Heerlijk vond ik dat. 


*Leen je wel eens boeken uit?


Alleen aan mijn zus Natasja want die komen altijd weer terug, haha!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten