dinsdag 29 augustus 2017

De boekenkast van Peter Mabelus

Wil je je kort voorstellen?
Sinds drie jaar heb ik mij fulltime op schrijven gestort. Op dit moment ben ik met topredacteur Eveline Broekhuizen mijn eerste goede roman, werktitel Kathmandu Hipsters, aan het klaarmaken voor een internationale zegetocht, die onder meer in jouw boekenkast moet eindigen.
Elke week plaats ik een stuk of drie nieuwe teksten op mijn website petermabelus.com. Ik ben columnist voor de stoere website hoemannendenken.nl. 

Wat was het eerste boek wat je ooit las en je herinnert?
“Buffalo Bill” van Max Miller. Ik verslond alle negentien delen uit de Kluitman Wild-Westserie. Ik beloofde mezelf dat de eerste grote reis die ik van mijn leven zou gaan maken naar het Amerika van Buffalo Bill moest gaan. En zo geschiedde. Ondanks dat het Wilde Westen van het Amerika van de jaren negentig van de twintigste eeuw er zonder twijfel anders uitzag dan het Wilde Westen van anderhalve eeuw eerder laafde ik me aan de canyons, prairies en de bourbon alsof ik in een boek van Max Miller was beland. De enige Indiaan die ik leerde kennen heette Harry, droeg jeans en een honkbalpet en werkte bij een autoverhuurbedrijf in Flagstaff, Arizona.
Pas vorig jaar kwam ik er per toeval achter dat Max Miller slechts één van de vele pseudoniemen was van de Nederlandse schrijver Ad de Beer (1932-1997), die meer dan honderd boeken voor kinderen en volwassenen schreef.
Schaam je niet als je nog nooit van Ad de Beer hebt gehoord. Ik was vorig jaar ronduit verbijsterd dat Max Miller geen Amerikaan was en de naam van Ad de Beer was volkomen nieuw voor mij.

Welk boek uit jouw jeugd roept mooie herinneringen op?
Ik beschouw het op 14-jarige leeftijd lezen van “De Vreemdeling,” gepubliceerd in 1943, van de Franse schrijver en jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur aller tijden (in 1957) Albert Camus (1913-1960), als mijn literaire ontwaken. Hoe kon een ander, in de mooiste woorden die ik ooit gelezen had, uitdrukken hoe ik mij voelde en de wereld zag? Magie! Albert Camus lezen was voor mij alsof de hemelpoort naar de literatuur openging.

Welke soort boeken staan er in je kast?
In huis staan zestien Billy’s van IKEA van 2 meter hoog en 80 centimeter breed. De zes boekenkasten in de huiskamer zijn gevuld met fictie. Vooral literatuur, maar ongeveer twintig procent van alle boeken zijn thrillers.
Op de eerste verdieping staan vier boekenkasten vol kinderboeken, stripboeken en fotoboeken.
Op mijn werkkamer op zolder (zie de foto met het Perzische tapijt op de vloer) staan zes boekenkasten gevuld met geschiedenis, (auto) biografieën, reisboeken, muziek, naslagwerken en filosofie.

Is er een bepaald genre meer aanwezig?
Beneden de groten uit de wereldliteratuur, maar ook veel Nederlandse literatuur. Op zolder heel veel geschiedenis met de nadruk op de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland.

Heb je een bepaalde sorteermethode? Op alfabet, genre, kleur?
Literatuur alfabetisch op schrijver en binnen het oeuvre van de schrijver chronologisch. Andere verzamelingen alfabetisch op land, schrijver, onderwerp, etc. Kortom, extreem geordend.

Leen je boeken uit?
Geen probleem. Als ik een boek niet terugkrijg stuur ik een knokploeg van het Letterkundig Museum langs. Waarschijnlijk krijg ik daarom bijna alle uitgeleende boeken terug.

Welke 3 boeken vind je het mooist in jouw kast?
Als je met “mooiste” mijn drie lievelingsboeken bedoelt? Een onmogelijke vraag, omdat zoveel boeken een bijzondere plek in mijn hart hebben, maar vooruit, als ik moet kiezen: Mijn Strijd van Karl Ove Knausgard, De gebroeders Karamazov van Fjodor Dostojevski en de inspecteur Wallander-reeks van Henning Mankell (die ik dan maar voor het gemak als één grote roman reken).

Wat als jouw kast vol is?
Een nieuwe boekenkast kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten