donderdag 30 maart 2017

De Boekenkast van Simone Grimberg

Welk soort boeken heb je in je boekenkast staan? 
Het mooie van boeken is dat er altijd voor iedereen wat wils is, het zou mooi zijn als de boekwinkels hun assortiment wat breder zouden maken. De boeken zijn er wel, maar liggen niet allemaal in het schap.
Ikzelf hou van boeken met een hoog spanningsgehalte, thrillers maar dan zonder de horroreffecten. Boeken waarin ik door de schrijver op zoek ga naar de oplossing van het mysterie, dat in mijn ogen ook realistisch moet zijn. Het liefst met een slot waarbij je als het afgelopen is nog een paar dagen nodig hebt voordat je weer een ander boek kan pakken.
Hoe heb je de boeken gesorteerd? Op alfabet, kleur, etc
Eigenlijk behoort de boekenkast voor mij op volgorde van schrijver te staan. Karin Slaughter bij elkaar, net als Robothan, George, Kepler. Maar soms kom ik met de hoogte niet uit en ook niet met de hoeveelheid. Dus dan liggen ze wat door elkaar.
Komt elk boek je boekenkast in?
Zeker niet. Ik lees meestal verschillende boeken door elkaar. Ieder schrijver heeft zo zijn eigen schrijfstijl en ik kan die gemakkelijk van elkaar scheiden en door elkaar lezen. Soms lees ik een boek een beetje verplicht, er is bijvoorbeeld veel media-aandacht aan besteedt en ik wil weten waarom. Of ik heb het gekregen van iemand die dacht dat ik dat wel een leuk boek zou vinden.

Ik heb een hekel aan boeken waarbij ik in het begin al gelijk weet hoe het zal eindigen, deze lees ik meestal niet uit en geef ik af aan andere. Boeken die mij ergeren door wat dan ook, meestal iets irreëels, vrouwonvriendelijk of met een heleboel moeilijke namen, gooi ik weg. En boeken die mij verrassen door de mooie taal, een indrukwekkend verhaal of een bepaalde spanning, blijven in mijn boekenkast. Een tweede boek van dezelfde schrijver komt er dan naast. Soms lees ik boeken zelfs meerdere keren, dat is hetzelfde als bij mooie films. Die sfeer wil ik dan weer proeven.


Welke boeken las je vroeger?


Alles wat te maken had met detective, oplossen van mysteries en advocatenverhalen. De vijf! Later, Desmond Bagley. Ook heel veel kinderboeken. Ik was dolblij dat mijn kinderen het heerlijk vonden om voorgelezen te worden, tot hun 12e lazen we iedere avond een ander boek. Veel prentenboeken ken ik uit mijn hoofd. Winnie de Pooh, daar zit zoveel achter, zo leuk!
Door welk boek werd je leeslust aangewakkerd?
Dick Francis, maakt niet uit welk boek. Ik begon erin te lezen en was meteen verkocht. De manier van schrijven en beschrijven, de paarden en alles wat daaromheen hangt, de spanning in ieder boek verschillend, onvoorspelbaar slot. Helaas leeft de man niet meer, gelukkig heb ik al zijn boeken.

Wat voor lezer ben je: rug mag niet gekreukt, ezelsoren, markers?

Ik leen geen boeken uit, ik koop altijd boeken voor mezelf. Als iemand me vraagt om het te mogen lezen dan koop ik liever het als cadeau. De boeken uit mijn boekenkast zijn netjes, kostbaar, hebben geen ezelsoren of omgeslagen bladzijdes, geen krassen op de kaft.

Welk boek in je kast is speciaal voor jou en waarom?

Dat zijn er meer dan één. Een goed boek neemt je mee naar een bepaalde sfeer, geeft je een bepaald gevoel, zet je aan het denken. Soms nodigt het je uit tot actie, tot oplossing van iets waar je al langer mee bezig was. Het boek van Michael Robotham gebroken gaf mij het extra zetje om mijn eigen boek Niemand die mij ziet te gaan schrijven.

Welk boek uit je kast geef je vaak kado of raad je bekenden aan?
1953 van Rik Launspach; een eenmalige actie volgens mij van deze schrijver maar een erg mooi geschreven verhaal, we weten allemaal wat er zijdelings gebeurd is met de watersnoodramp, alleen om het te lezen dan komt het goed dichtbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten