zondag 29 januari 2017

Kleine zwarte leugens – Sharon (S.J) Bolton

Over de schrijfster:
S.J. Bolton (Sharon J. Bolton) volgde een toneelopleiding en heeft een MBA. Ze begon een succesvolle carrière in PR en marketing en werkte onder andere voor de gemeente Londen. Tijdens een loopbaanonderbreking om tijd te maken voor haar gezin, raakte Bolton gefascineerd door de Britse traditionele folklore en begon ze met het schrijven van haar eerste boek.

Achterflap:
Wat is het ergste wat je beste vriendin je kan aandoen?
Het was geen opzet. Een moment van onoplettendheid, een tragisch ongeval – en twee kinderen komen om. Die van jou.
Op een eiland met maar weinig inwoners is het onmogelijk om de vrouw die je leven kapot heeft gemaakt te ontlopen. Elke toevallige ontmoeting is een pijnlijke herinnering aan alles wat je hebt verloren: je gezin, je toekomst, je gezond verstand. Hoe lang duurt het dan nog voordat de gedachte aan wraak onweerstaanbaar wordt?
Dus nu… wat is het ergste wat jij je beste vriendin kunt aandoen?

Mijn mening:
Kleine zwarte leugens is een prachtige standalone die zich afspeelt op de uitgebreid beschreven Falklandeilanden. Het is een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Rachel en Catrin zijn al van kinds af aan onafscheidelijk, ze delen hun hele leven lief en leed. Een paar jaar geleden komt aan deze vriendschap een abrupt einde als de zoons van Catrin door een ongeluk, veroorzaakt door Rachel, om het leven komen. Catrin verandert in een wraakzuchtige vrouw en is vast van plan revanche te nemen, ze beraamt een bizar plan om Rachel terug te pakken.
Je beide kinderen verliezen is een klap die geen enkele moeder te boven komt, een verschrikkelijke nachtmerrie waar je nooit aan wilt denken. Ik kan me de boosheid, het verdriet en vooral de machteloosheid van Catrin goed voorstellen, ondanks dat iedereen weet dat wraak nemen niet de oplossing is kan ik haar toch begrijpen, je raakt de controle over jezelf kwijt. Sinds de dood van Kit en Ned verdwijnen er ook regelmatig andere kinderen van het eiland, hierbij worden veel vingers naar elkaar gewezen en het is de taak van Josh Savidge, de rechercheur van het eiland, om de werkelijke dader te vinden. Alle eilandbewoners voelen zich betrokken en helpen mee om de zaak op te lossen.
Callum Murray, goede vriend van Catrin probeert haar ondertussen te helpen weer iets van het leven te maken, helaas is Catrin met hele andere zaken bezig en Callum speelt ook nog een belangrijke rol in het drama wat zich een aantal jaren geleden heeft afgespeeld, waardoor de situatie eigenlijk voor iedereen alleen maar ingewikkelder wordt.

Het verhaal is opgebouwd uit 3 delen en elk deel is geschreven vanuit een andere hoofdpersoon, hierdoor krijg je een goed beeld van de gedachten van de mensen waar alles om draait. Het is mooi te lezen wat gedachten met een mens doen.
De schrijfstijl is bijzonder te noemen, mooie zinnen met veel oog voor details, je kijkt zelfs af en toe in het hoofd van een dier.

Zij is de reden dat de wereld uit balans is geraakt. Als zij in de buurt is kantelt het universum en degenen aan de onderkant lopen de kans eraf te vallen rechtstreeks de hel in.

Het plot is wat mij betreft subliem te noemen, alle wegen naar de dader komen tot een bizar hoogtepunt met nog een extra verrassing als toetje.
Kleine zwarte leugens is een boek wat ik met veel plezier heb gelezen en wat me geen moment teleur gesteld heeft.

Originaliteit: 4
Plot: 5
Spanning: 4
Psychologie: 5
Schrijfstijl: 5

Kleine zwarte leugens krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten