vrijdag 20 januari 2017

Het Amazoneoffensief – Ad van de Lisdonk

Over de schrijver:
De Nederlandse auteur Ad van de Lisdonk (1964) schreef in zijn jeugd al vele korte verhalen en publiceerde zijn eerste in 1989. Overmoedig door de positieve feedback stuurde hij het ook naar de Nederlandse Playboy, die de tekst niet plaatste. De afwijzing is voor Van de Lisdonk een herinnering om niet te snel te denken dat iets goed genoeg is voor publicatie. Na zijn rechtenstudie richtte hij een aantal succesvolle IT-bedrijven op, waardoor het schrijven van fictie enigszins op een zijspoor kwam te staan. Wel schreef hij meer dan honderd juridische en technische artikelen en ook enkele technische boeken.
Maar zijn hart bleek toch bij het schrijven van fictie te liggen. Vanaf 2010 reserveerde hij elke week tijd voor het schrijven van een thriller over een geheim genootschap van militante vrouwen. Het manuscript bood hij in 2011 aan op de crowdfunding website TenPages.com. Binnen drie weken kreeg hij de beschikbare aandelen en in 2013 verscheen bij De Crime Compagnie het resultaat, Het Amazoneverbond, dat het eerste deel is van een trilogie, hierop volgend komt in 2015 Het Amazoneoffensief uit.

Achterflap:
Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Met zoveel regeringsleiders in hun macht kan de wereld niet anders dan luisteren naar hun eisen. Het Amazoneverbond is razend, hun methodes dodelijk. Ze willen wraak voor een eerdere nederlaag en eisen onder meer dat de vrouw die verantwoordelijk was voor dat fiasco aan ze zal worden uitgeleverd. Terwijl de hele wereld op haar jaagt, moet Laura Sieberg een manier zien te vinden om lang genoeg in leven te blijven om de Amazones opnieuw te kunnen stoppen.

Mijn mening:
Het Amazoneoffensief is een spetterend goed vervolg op Het amazoneverbond. Wat mij betreft een must om dit boek eerst te lezen en dan pas te starten in Het Amazone offensief, je doet jezelf tekort als je de voorgeschiedenis van Laura en haar bondgenoten niet kent. Deel twee start waar deel één eindigt. Het Amazoneoffensief begint met de dood van senator Charles F. Bonham. Zijn vriend John Sykes III ruikt kansen om de vrouw van Charles, Mary Lou Bonham, voor zich te winnen daar hij eigenlijk al jaren stiekem verliefd op haar is.
Doordat ik weet wat Laura in deel één allemaal heeft mee gemaakt, dit zit namelijk nog heel vers in mijn geheugen, pak ik gelijk de draad weer op. Ik gun Laura een geweldige toekomst maar die laat helaas op zich wachten. Ze besluit in de luwte een nieuw leven op te bouwen maar dit maakt haar niet gelukkig en ze besluit haar eigen koers te gaan varen. Helaas gaat dit niet zonder slag of stoot en moet ze een vreselijke traumatische ervaring ondergaan en verwerken, hiervan zal ze voor altijd de lichamelijke en psychische littekens met zich mee dragen.
Haar terugkeer betekent direct een verhoogd risico weer in beeld te komen bij de Amazones waar ze in haar ogen voorgoed mee had afgerekend. Helaas zijn de Amazones erop gebrand overal aan de macht te komen en omdat Laura hen daarbij flink gedwarsboomd heeft is hun wraak zoet. Het is van het begin tot het eind een politiek spel waarbij je je continu afvraagt wie er de waarheid spreekt en wie erop gebrand is zijn eigen hachje te redden. Wie heeft waar connecties en is bereid zonder problemen te moorden om daar zelf beter van te worden?
Buiten het spel wat gespeeld wordt is er veel aandacht voor Dee, Eric en Laura die al van het begin af aan een hecht trio vormen, zij houden onvoorwaardelijk veel van elkaar en gaan voor elkaar door het vuur, voor buitenstaanders niet te begrijpen hoe ver ze gaan om elkaar te beschermen. We maken in deel twee ook kennis met Tom Boolan, hij is een jonge inspecteur met de bijnaam Sherlock vanwege zijn goed speurwerk, hij heeft de opdracht zo snel mogelijk een moord op een topadvocate op te lossen voor dit in het nieuws komt, hij krijgt tijdens deze klopjacht te maken met Laura en dat gaat hem niet in de koude kleren zitten. Tom is een man die meteen mijn sympathie heeft gewonnen, een gevoel wat ik niet kan beschrijven, gewoon een heerlijke vent. Ik hoop dan ook echt dat er voor hem in deel drie nog een rol is weggelegd.

De Amazone-serie is een perfecte combinatie van spanning en emoties, je voelt de chemie tussen de hoofdpersonen en ondertussen wordt er op wereldniveau een enorme machtsstrijd tussen mannen en vrouwen gevoerd.
Ad van de Lisdonk besluit deel twee met wederom een spannend open einde gevolgd door een mooie uitleg van de betekenis van de hoofdstukken waardoor hij tot het schrijven van dit boek is gekomen. Daar is goed over nagedacht, mooi gedaan!

Originaliteit: 5
Plot: 5
Schrijfstijl: 4
Psychologie: 4
Spanning: 5

Het Amazoneoffensief is voor mij net als Het Amazoneverbond een dikke 4,5 ster waard.

BiancaBekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten