zaterdag 17 december 2016

De minnares van Camilla Grebe

Titel: De minnaresAuteur: Camilla Grebe
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: Oktober 2016
Aantal bladzijdes: 400

AuteurCamilla Grebe schreef eerder al succesvolle thrillers samen met haar zus Åsa Träff en met Paul Leander-EngströmDe minnares is haar debuut als solo-auteur. Ze is een succesvolle ondernemer en heeft verschillende topfuncties in de zakenwereld bekleed.
AchterflapIn de hal van een riante villa wordt het lichaam van een vrouw gevonden, zonder hoofd. De eigenaar van het huis is spoorloos verdwenen, en de identiteit van de vrouw is een raadsel. Het onderzoek naar de onthoofde vrouw dreigt al snel vast te lopen, maar dan ontdekt inspecteur Peter Lindgren dat de zaak opvallende gelijkenissen vertoont met een onopgeloste moord van tien jaar geleden.
MeningJe weet pas wie je vriend of vijand is als het ijs onder je voeten breekt. Inuit-spreekwoord
De personages in het boek worden uitgebreid beschreven, we maken kennis met Peter, Hanne en Emma. Emma speelt hierbij de grootste rol in het boek, zij wordt ook het meest uitgebreid beschreven. Emma zorgt voor de nodige verrassingen in het verhaal. Peter en Hanne zijn regelmatig terugkerende personages, waarvan ik Hanne het mooist vindt. Ze wordt zo puur omschreven, heel mooi hoe het proces van het ziek zijn wordt verwerkt in het verhaal. Hoe krachtig zij door blijft vechten om maar te laten zien dat ze zich niet zomaar gewonnen geeft.
Wij zijn slechts de schoonmaakploeg van de samenleving, die losse eindjes aan elkaar knoopt als de stof is gescheurd en het ondenkbare is gebeurd.
Niets is wat het lijkt in dit verhaal, zodra je denkt te weten hoe het zit en wie de onthoofde vrouw is, wordt het weer over een andere boeg gegooid waardoor je weer in verwarring achterblijft. De uiteindelijke ontknoping werd pas vlak voor het einde duidelijk en vind ik goed uitgewerkt. De draadjes worden van begin naar het eind toe goed in elkaar verweven.
De dood was synoniem aan een mysterie dat opgelost moest worden, afgewonden als een warrig kluwen garen. Want alles kon worden ontward, ontrafeld. Als je maar voldoende energie en een lange adem had en op het juiste moment aan de juiste touwtjes wist te trekken. De werkelijkheid was niets meer of minder dan een complex van dergelijke touwtjes.
Grebe weet een behoorlijk aantal wijze lessen en spreuken in het verhaal te verwerken waar ieder mens wel iets mee kan. Een aantal wijze lessen tijdens het lezen van deze thriller. Daarnaast leest het lekker vlot en waan je jezelf regelmatig in het koude en besneeuwde Zweden en wil je niks liever dan lekker wegkruipen onder een deken. Ze weet de spanning goed op te bouwen en deze is eigenlijk het gehele boek wel aanwezig.
Spannend en vlot geschreven thriller met een nog vrij onbesproken onderliggend onderwerp, waarvan ik vind dat het heel mooi en puur beschreven is. Zeker een aanrader.
Spanning: 4 Plot: 4
Leesplezier: 4 
 Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4
Een mooie 4 sterren voor het solo-debuut van Camille Grebe.
Amanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten