zaterdag 15 oktober 2016

Moordspel - Cis Meijer

Een onheilspellende en duistere cover: een donker, mistig bos met een huis waar alleen op de eerste verdieping een lichtje brandt. Een jonge vrouw op het paadje loopt er naartoe. De titel valt lekker op in de rode letters. Cis Meijer heeft film- en televisiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Naast schrijfster is ze ook beeldeditor. Haar ervaring als model inspireerde haar tot het schrijven van Verdoofd, waarmee zij genomineerd werd voor de Hebban Award beste YA-thriller 2014. 

Moordspel gaat over Robin en haar broer Kai, die in dezelfde klas zitten. Een van de docenten, De Beuker, kleineert Robin in de klas, waarop Kai haar te hulp schiet. Dit draait uit op een handgemeen en Kai wordt geschorst en mag niet mee op kamp. Wanneer de klas vertrekt naar de Belgische Ardennen om hier een moordspel te spelen, bedenken Robin, Liz, Mauro en Sem een plan om De Beuker een lesje te gaan leren. Ze stippelen hun wraakactie helemaal uit en de uitvoering verloopt geweldig. Totdat De Beuker ’s avonds niet terugkeert naar de jeugdherberg.

Het verhaal neemt je mee in een puzzeltocht naar de juiste dader, juiste plaats en het motief. Een jeugdige Whodunnit is wat volgt. Het is een heerlijk, vlot geschreven YA thriller met de juiste puzzel-elementen. De redelijk korte hoofdstukken zorgen ervoor dat de vaart er flink in gehouden wordt. De hoofdstukken verspringen vanuit het oogpunt van Robin, naar het oogpunt van de dader. Hierdoor ontstaat een soort kat-en-muis-spel, door de wisseling van perspectief worden langzaam de redenen van de dader doorgrond en de zoektocht van Robin steeds penibeler. Een leuk detail is dat bij elk nieuw hoofdstuk van Robin een klein stukje van een plaatje zichtbaar wordt. Waarvan je in het begin geen idee hebt wat het is en wat het met het verhaal te maken heeft, is het aan het einde herkenbaar en zo passend.

Robin wordt heel mooi beschreven als een onzekere puber, bang voor reacties van anderen en ze vindt het moeilijk om een weerwoord te geven wanneer iemand wat lelijks zegt. Het gemis van haar broer en de (heimelijke) verliefdheid op een van haar vrienden lopen als een rode draad door het verhaal. Als lezer puzzel je mee naar waar de docent is gebleven, waar de foto van het moordbord is, waarom haar vriendin ineens midden in de nacht is verdwenen en of al deze dingen nu wel of niet iets met het moordspel te maken hebben. Wanneer je denkt te weten wie de dader is, wordt je al snel weer op het verkeerde been gezet en uiteindelijk is iedereen een verdachte. Richting het einde volgen de vreemde gebeurtenissen zich steeds sneller op, en hierbij wordt de spanning flink opgevoerd. Het boek is niet over de gehele linie super spannend, maar wordt na ieder minder moment toch weer goed opgepakt en aan het einde wordt dit zeer zeker goed gemaakt.

Moordspel
is een vlotte, spannende YA thriller waarbij je wordt uitgedaagd om vooral lekker mee te puzzelen op zoek naar de dader en het motief.

Spanning: 3,5
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

AmandaGeen opmerkingen:

Een reactie posten