woensdag 12 oktober 2016

Je loog tegen mij – Jessica Ruston

Over de schrijfster:
Jessica Ruston is behalve auteur ook journaliste en screenwriter. Je loog tegen mij is haar debuut, wat in 2016 in het Nederlands is verschenen.

Achterflap:
Klara Mortimer heeft haar moeder nooit echt gekend. Het voormalige model verliet haar dochter toen ze zes jaar was. Alles wat Klara weet, is een handvol verhalen van haar vader. Dat haar moeder is verdwenen, heeft ze lang geleden een plekje kunnen geven.
Dan ontvangt Klara een briefje en een sleutel. Die leiden haar naar een garage vol spullen uit haar moeders verleden, zoals het dagboek dat ze bijhield. Klara leert daaruit een vrouw kennen die totaal niet overeenkomt met wat haar vader haar heeft verteld. Sterker nog, het roept de vraag op wat er eigenlijk echt is gebeurd.

Mijn mening:

Voor mij is iemands handschrift net zoiets als zijn of haar gezicht. Letters vormen woorden die beelden oproepen en tot leven komen.

Mark en Klara zijn zo op het eerste gezicht een doorsnee gezin, ze zijn inmiddels drie jaar getrouwd en verlangen enorm naar gezinsuitbreiding. Ze hebben beiden een totaal verschillende achtergrond en zijn van plan alles anders te doen. Mark komt uit een groot gezin waar totaal geen orde of regelmaat was, het doet mij een beetje denken aan de yuppie tijd, doe waar je zin in hebt en houdt vooral met niets of niemand rekening.
Mark wil het graag anders en doet er alles aan om juist een goede basis te creëren. Als zijn zus Elfie dreigt te ontsporen trekt zij bij Mark en Klara in.
Klara is eigenlijk alleen opgevoed door haar vader, haar moeder is van de aardbol verdwenen toen Klara zes jaar was. Klara probeert tijdens haar leven een paar keer met haar vader over de verdwijning van haar moeder te praten maar dat leidt niet tot een tevreden gevoel. Als Klara op een dag een brief krijgt met een sleutel is de zoektocht naar haar moeder begonnen.

Het verhaal wordt vanaf dat moment afwisselend in het heden en het verleden verteld. Een dagboek neemt ons mee naar de jaren ’70 waarin Mary, de moeder van Klara, haar verhaal vertelt. De rest van het boek speelt zich af in het hier en nu en worden we mee gezogen in de zoektocht van Klara naar haar moeder.

Klara komt in eerste instantie over als een sympathieke betrokken vrouw die er alles aan zal doen om het gezin wat ze zelf gemist heeft te behouden. Als het verleden van haar moeder haar leven totaal gaat beheersen sluit ze haar dierbaren steeds meer buiten door te zwijgen of om de hete brij heen te draaien. Je voelt als het ware de afstand die ontstaat tussen Mark en Klara en zou haar eigenlijk even tot de orde willen roepen.
Mark is een goedzak, je moet heel ver gaan wil je hem kwaad krijgen. Hij waakt als een tijger over zijn zusje en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zij een goede toekomst op kan bouwen. Dit dreigt bijna mis te gaan als Klara besluit om Elfie mee te trekken in haar geheimen voor Mark, ze lijkt haar grenzen steeds meer te gaan verleggen om de waarheid boven tafel te krijgen.
Het boek licht ook een tipje van de sluier op over het leven als fotomodel, de druk en de jaloezie zorgt in dit vak voor vervelende situaties en menigeen redt het niet in die branche. Ongelofelijk wat de modewereld met een mens kan doen.

Je loog tegen mij is wat mij betreft een roman met een spannend tintje, zeker geen thriller, daarvoor ontbreekt er teveel spanning.
Het boek leest makkelijk weg, de schrijfstijl is eenvoudig, je hoeft tijdens het lezen niet echt veel na te denken en het plot is maar ten dele verrassend.

Originaliteit 3
Schrijfstijl 3
Psychologie 3
Spanning 2
Plot 3

Een boek wat voor mij dus net 3 sterren waard is.

Bianca

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten