donderdag 13 oktober 2016

Blijf bij me - Alison Gaylin

Titel: Blijf bij me
Auteur: Alison Gaylin
Uitgeverij Boekerij
Publicatiedatum: augustus 2016
Aantal bladzijdes: 335

Cover
Een aantrekkelijke cover, ik zou hem oppakken in de winkel om het boek nader te bekijken. Een meisje alleen op de weg, op blote voeten in een wit jurkje en een auto die haar tegemoet rijdt. De donkere lucht geeft het wat onheilspellends. De ondertitel doet vermoeden dat het een spannend boek gaat zijn: Haar dochter is spoorloos, net als haar zus.

Auteur
Alison Gaylin studeerde aan Northwestern en Colubia University’s Graduate School of Journalism. Ze werkt als journaliste en schrijfster. In Amerika verscheen haar eerste boek, Hide your eyes, in 2005 en werd hiermee genomineerd voor de prestigieuze Edgar Award. In 2013 ontving ze voor haar thriller En ze was een Shamus Award. Naast thrillers voor volwassenen schrijft ze ook thrillers voor jongvolwassenen.

Achterflap
Brenna Spector heeft een zeldzame neurologische afwijking waardoor ze geen enkel detail van haar leven vergeet: beelden, geluiden, smaken, geuren. Het begon in haar kindertijd, toen haar oudere zus in een vreemde auto stapte en nooit meer werd teruggezien, en het is van onschatbare waarde bij haar speurwerk naar vermiste personen.

In Blijf bij me probeert Brenna het mysterie te ontrafelen rondom haar zus Clea, die achtentwintig jaar geleden op zeventienjarige leeftijd verdween. Geobsedeerd door deze verdwijning raakt ze het contact kwijt met haar dochter Maya, die de laatste tijd erg geheimzinnig doet. Als ook zij verdwijnt, vreest Brenna dat haar ergste nachtmerrie is uitgekomen. Ze zal haar bijzondere gave ten volle moeten benutten voordat het te laat is…

Mening

Wees voorzichtig met wie je zoekt.

Bovenstaande quote dekt een heel groot deel van de lading van het verhaal. Blijf bij me is het derde deel in de serie met Brenna Spector, een priv├ędetective, gespecialiseerd in vermissingen. De voorgaande twee delen heb ik niet gelezen en zeker in het begin van het boek heb ik hierdoor wel wat gemist. Met enige regelmaat wordt teruggeblikt naar gebeurtenissen die hier zijn voorgevallen, deze worden niet uitgebreid uitgelegd, waardoor ik toch iets miste in het verhaal. Jammer dat dit niet iets uitgebreider is uitgewerkt, zodat het makkelijker als standalone gelezen kon worden. Naarmate je verder in het verhaal komt raakt dit verder naar de achtergrond omdat we dan naar de gebeurtenissen in het heden gaan. Op sommige punten heb ik mij wel even ge├źrgerd aan de aandoening van Brenna, wanneer ze ineens weer terug in de tijd ging naar herinneringen die niks met het verhaal te maken hadden. Deze stukken haalden de vaart wat uit het verhaal. Wel vind ik dat de emoties van Brenna en ook van de overige personages erg goed uitgewerkt zijn. Ze worden heen en weer geslingerd tussen angst, verdriet en haat. Je voelt mee met de verschrikking van de ontvoering van je kind en wat dit met een familie doet. Maya krijgt heel veel voor haar kiezen als jonge meid van 13 jaar en ik vind dat ze zich erg kranig houd in het verhaal.

Soms zie je je toekomst pas als je er recht op afstevent. Soms weet je pas dat je verliefd bent als het je helemaal verteert.

Aangezien dit het derde, en laatste, deel is van de serie rondom Brenna, merk je goed dat in de loop van het verhaal de lijntjes zo goed mogelijk naar elkaar toe worden geleid. Gezorgd wordt dat zo min mogelijk vragen onbeantwoord blijven en het verhaal afgerond aanvoelt. Persoonlijk denk ik dat dit behoorlijk goed gelukt is. Het verhaal kent niet in zijn geheel een gelukkig einde, maar is wel zo geschreven dat het een sluiting is van de serie. De opbouw hierdoor verloopt vrij soepel en gelijkmatig. Over de gehele linie is het verhaal redelijk spannend te noemen, je bent toch benieuwd wat er nu met Maya staat te gebeuren en wie haar ontvoerd heeft. Zoals eerder al is aangegeven zaten er wel een aantal stukken in die de vaart en hierdoor ook de spanning uit het verhaal haalden. Wat jammer is omdat vaak de spanningsboog op zo’n moment juist flink was opgebouwd.

Het leven is net een legpuzzel, als er een stukje zoek raakt, verliest heel de puzzel zijn betekenis.

Lange en wat kortere hoofdstukken wisselen elkaar af, waarin ook met enige regelmaat gewisseld wordt van personage. Zo zien we het verhaal door de ogen van Maya en Brenna, maar onder andere ook door dat van de ontvoerder van Maya. Hierdoor krijgt het verhaal meer diepgang en speling tussen de gedachtes van de personages. Ook wordt hierdoor de verdenking regelmatig verlegt, wat knap gedaan is. Gaylin heeft een prettige en vlotte schrijfstijl, het leest makkelijk en snel.

Blijf bij me is een spannend en vlot boek, een mooie afsluiting van deze driedelige serie. Al zal het verhaal misschien nog beter lopen wanneer de vorige twee delen eerst gelezen worden.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3


Ik denk dat Blijf bij me van Alison Gaylin met deze 3,5 sterren een prima thriller is om je een aantal uren in te verdiepen.

Amanda


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten